Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, αλλά πολλές γυναίκες δεν ξέρουν τι να περιμένουν μέχρι να αρχίσει να συμβαίνει. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσατε να εμφανίσετε συμπτώματα μέχρι και μια δεκαετία πριν αρχίσει πραγματικά η εμμηνόπαυση;

Πόσα στάδια εμμηνόπαυσης υπάρχουν;

Η διαδικασία της εμμηνόπαυσης αφορά τις ορμόνες. Το σώμα σας αρχίζει να παράγει λιγότερα οιστρογόνα και τα ωάρια στις ωοθήκες σας αρχίζουν να εξαντλούνται. Αλλά δεν συμβαίνουν όλα αυτά ταυτόχρονα.

Υπάρχουν τρία στάδια της εμμηνόπαυσης:

Περιεμμηνόπαυση: Αυτή η μεταβατική περίοδος, η οποία σηματοδοτεί τα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια - μερικές φορές ακόμη και μια δεκαετία. Μπορεί να αρχίσετε να έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με την εμμηνόπαυση, όπως ακανόνιστες περιόδους και εξάψεις.

Εμμηνόπαυση: Έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση όταν δεν είχατε έμμηνο ρύση για έναν ολόκληρο χρόνο. Οι ωοθήκες σας έχουν σταματήσει να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των οιστρογόνων τους και δεν απελευθερώνουν πλέον ωάρια.

Μετεμμηνόπαυση: Μόλις φτάσετε στην εμμηνόπαυση, εισέρχεστε στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματά σας πιθανότατα θα μειωθούν και τελικά θα εξαφανιστούν. Ωστόσο, τώρα διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιακές παθήσεις.

Περιεμμηνόπαυση

Πριν από την εμμηνόπαυση έρχεται η περιεμμηνόπαυση. Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει ήδη μια δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυση, αν και ο μέσος χρόνος είναι τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας περιορίζει τη διαδικασία της ωορρηξίας σιγά-σιγά. Το πιο κοινό σημάδι της περιεμμηνόπαυσης είναι οι ακανόνιστες περίοδοι.

Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι τα εξής:

Εξάψεις: Είναι φυσιολογικό να έχετε μερικές μέρες εξάψεις, ειδικά λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων σας πέφτουν.

Αύξηση βάρους: Είναι πολύ συνηθισμένο κατά την περίοδο της μετάβασης στην πρώιμη εμμηνόπαυση, και για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να παραμελείτε διατροφή και γυμναστική.

Αλλαγές στον ύπνο: Μπορεί να αρχίσετε να υποφέρετε από αϋπνία αν έχετε εξάψεις τη νύχτα.

Εμμηνόπαυση

Όταν δεν έχετε περίοδο για 12 ολόκληρους μήνες, έχετε μπει στην εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στα 52 έτη κατά μέσο όρο. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συνήθως διαρκούν επτά έως 10 χρόνια, αν και το χρονοδιάγραμμά σας μπορεί να ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Αν τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά που σας δυσκολεύουν στην καθημερινή σας ζωή, υπάρχουν λύσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μετεμμηνόπαυση

Στη μετεμμηνόπαυση, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αρχίζουν να επιβραδύνονται και ίσως ακόμη και να εξαφανίζονται εντελώς, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε τυχαίες εξάψεις. Αλλά τώρα διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση των οιστρογόνων είναι παράγοντας κινδύνου για τα εξής:

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Τα οιστρογόνα είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι της καρδιακής προσβολής, των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, επομένως η μείωση των οιστρογόνων σημαίνει αύξηση του κινδύνου για αυτά.

Οστεοπόρωση: Πολλές ορμόνες, αλλά ιδιαίτερα τα οιστρογόνα, είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Έτσι μετά την απώλεια οιστρογόνων, υπάρχει πτώση της οστικής πυκνότητας.

Κολπική ατροφία: Η έλλειψη οιστρογόνων κάνει αδύναμα τα τοιχώματα του κόλπου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Θέματα ψυχικής υγείας: Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να παίξουν ρόλο στο άγχος και την κατάθλιψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα