Eρευνητές εντόπισαν 395 γονίδια που εκφράζονται διαφορετικά σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Ένα από τα γονίδια αποδείχτηκε να συνδέεται πολύ ισχυρά με βλάβη στην έκκριση ινσουλίνης. Τώρα ερευνητές θέλουν να ερευνήσουν αν είναι πιθανό να επιδιορθώσουν τη γονιδιακή δραστηριότητα  με γενετικά ψαλίδια  CRISPR/Cas9.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation (JCI) και έδειξε ότι 395 γονίδια εκφράζονται διαφορετικά στα νησίδια του παγκρέατος σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. Από αυτά 94 ήταν γνωστά. Η έρευνα βασίστηκε σε αναλύσεις κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, 283 ανθρώπων με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Ο Karl Bacos, του Lund University, δήλωσε ότι επίσης η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει γονίδια που αποδείχτηκε να συνδέεται πολύ στενά με βλάβη στην έκκριση ινσουλίνης.

Πρόκειται για το PAX5, το οποίο παλαιότερα φάνηκε πως συνδέεται με τη λευχαιμία αλλά δεν υπάρχουν γνωστές έρευνες για τον ρόλο του στα νησίδια του παγκρέατος και στον διαβήτη. Έγιναν διάφορα πειράματα από την ερευνητική ομάδα σε κύτταρα ανθρώπων και ζώων στα οποία μελετήθηκαν πώς αλλοιωμένη έκφραση του PAX5 επηρέαζε την έκκριση ινσουλίνης. Το πείραμα έδειξε ότι αυτή είχε βλάβη και ότι ο κυτταρικός θάνατος αυξανόταν όταν το PAX5 υπερεκφραζόταν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η γνώση θα χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές για την ανάπτυξη νέων αγωγών.

Προηγούμενη έρευνα του  LUDC έδειξε ότι υπάρχουν ομάδες ασθενών που έχουν δυσκολίες με την έκκριση ινσουλίνης.

Είναι πιθανό μελλοντικές αγωγές που θα αντικαθιστούν τα επίπεδα του PAX5 να μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα ωφέλιμες σε αυτή την ομάδα ασθενών.

Πηγές:
Journal of Clinical Investigation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"