Ολλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα λογισμικό που μπορεί - κατ' αρχήν - να διακρίνει από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού αν η μητέρα έπινε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση "Human Reproduction" επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η εμβρυϊκή διαταραχή του φάσματος του αλκοόλ (FADS) πιθανώς ξεκινά από την εμβρυϊκή περίοδο.

H FADS αποτελεί μια ευρέως υποτιμημένη αιτία προγεννητικής ασθένειας. Ακριβείς αριθμοί δεν υπάρχουν, διότι η FADS δεν μπορεί να διαγνωστεί με εργαστηριακή εξέταση και η έκφρασή της ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 20 % όλων των νεότερων γυναικών έχουν κάνει επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) και ότι πολλές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το αποφύγουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι εκτιμήσεις για 10.000 περιπτώσεις ετησίως στη Γερμανία δεν είναι πιθανώς πολύ υψηλές.

Επιπλέον, δεν αντιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες από νωρίς πότε είναι έγκυες και ο χρόνος βλάβης στην FADS είναι πιθανώς στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Η FADS περιλαμβάνει νευροαναπτυξιακές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστικές διαταραχές, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα μνήμης, προβλήματα συμπεριφοράς και καθυστερήσεις λόγου και ομιλίας αργότερα στη ζωή.

Μια άλλη συνέπεια της FADS είναι οι αλλαγές στην ανάπτυξη των οστών που οδηγούν σε μια χαρακτηριστική όψη στο πρόσωπο με κοντές παλίνδρομες σχισμές, αδέσποτο φίλτρο και στενό κόκκινο άνω χείλος. Μια σοβαρή FADS μπορεί να αναγνωριστεί με την πρώτη ματιά από έναν εκπαιδευμένο εξεταστή.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Gennady Roshchupkin από το Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ έχει αναπτύξει λογισμικό για τις πιο ελαφρές περιπτώσεις. Για τον σκοπό αυτό, ελήφθησαν τρισδιάστατες φωτογραφίες των συμμετεχόντων στη "Μελέτη Generation R" και συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ από τις μητέρες τους.

Η μελέτη "Generation R Study" παρακολούθησε τα παιδιά από τη γέννησή τους μεταξύ Απριλίου 2002 και Ιανουαρίου 2006. Οι μητέρες τους είχαν προηγουμένως ερωτηθεί σχολαστικά σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τους 3 μήνες που προηγήθηκαν.

Από τις 3.149 μητέρες, οι 760 είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ ούτε πριν από την εγκυμοσύνη, οι 706 είχαν σταματήσει το αλκοόλ όταν έμαθαν για την εγκυμοσύνη, οι 1.683 έπιναν αλκοόλ και στο 1ο τρίμηνο (εκ των οποίων οι 1.008 σταμάτησαν να πίνουν στο 2ο και 3ο τρίμηνο).

Φαίνεται ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό στις Κάτω Χώρες, και σίγουρα στη Γερμανία, να πίνει κανείς αλκοόλ στην αρχή της εγκυμοσύνης - αρκεί να μην είναι κάτι ορατό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις φωτογραφίες των παιδιών στην ηλικία των 9 ετών με λογισμικό βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για να διαπιστώσουν πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Το αποτέλεσμα: ακόμη και η προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ (η οποία συχνά συμβαίνει όταν η εγκυμοσύνη δεν είναι ακόμη γνωστή) είχε επίδραση στο σχήμα του προσώπου των εννιάχρονων παιδιών.

Στις μητέρες που έπιναν αλκοόλ καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το λογισμικό εντόπισε τις πρώτες αλλαγές ήδη με κατανάλωση αλκοόλ λιγότερο από 12 γραμμάρια την εβδομάδα.

Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποτήρι κρασί των 175 ml ή 330 ml μπύρας. Οι αλλαγές συσχετίστηκαν κυρίως με την κατανάλωση αλκοόλ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γεγονός που μιλάει για βλάβες κατά την εμβρυϊκή περίοδο.

Σε μια δεύτερη φωτογραφία που λήφθηκε στην ηλικία των 13 ετών, δηλαδή μετά την πρώτη αναπτυξιακή ώθηση στην εφηβεία, οι αλλαγές ήταν συνολικά ασθενέστερες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία
Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία: Σχετίζονται;
Είχε δίκιο ο Έλον Μασκ για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας;