Η γνωστή ηθοποιός Τζούντι Ντεντς αναφέρθηκε σε μια ιατρική πάθηση που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που εργάζεται.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η Ντέντς, 88 ετών, πάσχει από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση που επιδεινώνει την όρασή της με την πάροδο του χρόνου. Τώρα, αποκαλύπτει ότι έχει γίνει τόσο άσχημη που δεν μπορεί πλέον να διαβάζει σενάρια ή να απομνημονεύει γραμμές για δουλειές υποκριτικής.

«Έχει γίνει αδύνατο», είπε στο επεισόδιο του «The Graham Norton Show», την Παρασκευή.

«Και επειδή έχω φωτογραφική μνήμη», συνέχισε, «πρέπει να βρω ένα μηχάνημα που όχι μόνο να μου διδάσκει τις γραμμές μου αλλά και να μου λέει πού εμφανίζονται στη σελίδα».

Η όραση της Τζούντι Ντεντς έχει επιδεινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Είπε ότι «συνήθιζε πολύ εύκολα να μαθαίνει τα λόγια και να τα θυμάται. Θα μπορούσα να κάνω ολόκληρη τη «Δωδέκατη Νύχτα» αυτή τη στιγμή».

Σε μια δήλωση του 2014, η ηθοποιός του "Τζέιμς Μποντ" είπε ότι δεν ήθελε η κατάστασή της να είναι "υπερβολική" στα μέσα ενημέρωσης και ότι "είναι κάτι το οποίο έχω μάθει να αντιμετωπίζω και να προσαρμόζομαι - και δεν θα οδηγήσει σε τύφλωση."

Ωστόσο, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει την κεντρική όραση, η οποία μπορεί να κάνει τις καθημερινές εργασίες εξαιρετικά δύσκολες ή, όπως είπε στην πρόσφατη συνέντευξή της, αδύνατες.

Η Judi Dench δεν μπορεί πλέον να διαβάζει σενάρια λόγω της κατάστασής της.

Μέχρι το 2016, η όρασή της είχε επιδεινωθεί αρκετά ώστε να μη  μπορεί να ταξιδέψει μόνη της.

«Πια, δεν μπορώ πραγματικά να ταξιδέψω μόνη μου, σημείωσε».

Η Ντεντς ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως ηθοποιός το 1957 στο ιστορικό Royal Court Theatre, όπου έπαιξε τον ρόλο της Οφηλίας στον «Άμλετ».

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, περισσότερα από 196 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων τουλάχιστον 50.000 είναι Έλληνες.

Η ωχρά κηλίδα είναι μία ανατομική δομή που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο πίσω μέρος του ματιού. Η δομή αυτή είναι πολύ ευαίσθητη στο φως και αποτελεί το κέντρο της όρασης, καθώς είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων. Οποιαδήποτε αλλοίωσή της έχει ως συνέπεια τη μείωση της κεντρικής όρασης, με αποτέλεσμα παραμορφώσεις και σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η μερική ή η πλήρης, προοδευτική φθορά της με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός από την ηλικία καθαυτή, άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της εκφύλισης είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, η κακή διατροφή και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Στην προχωρημένη (ατροφική) εκφύλιση της ωχράς, οι ασθενείς χάνουν την κεντρική όρασή τους λόγω ατροφίας των φωτοευαίσθητων κυττάρων στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών τους. Ωστόσο τα κύτταρα στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς παραμένουν ανέπαφα, με αποτέλεσμα να διατηρούν οι ασθενείς την περιφερειακή όραση.

Πηγές:
FOXnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;