Νέα έρευνα συσχετίζει την παχυσαρκία με 21 γονίδια που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Αυτό είναι πιθανό να εξηγεί γιατί η νόσος Alzheimer συχνά είναι πιο συχνή σε ενηλίκους με παχυσαρκία στη μέση ηλικία, αναφέρουν ερευνητές του University of Texas Health Science Center.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 5.600 συμμετεχόντων στην έρευνα Framingham Heart Study για να αναλύσουν 74 γονίδια που συνδέονταν με τη νόσο Alzheimer.

Από αυτά,  21 υποεκφράζονταν ή υπερεκφράζονταν στην παχυσαρκία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι  13 γονίδια που συνδέονταν με τη νόσο Alzheimer συνδέονταν με τον ΔΜΣ και 8 με την αναλογία μέσης/ισχίων.

Η Claudia Satizabal δήλωσε ότι αρκετά από τα γονίδια συνδέονταν πιο ισχυρά με την παχυσαρκία στη μέση ηλικία έναντι της τρίτης ηλικίας και με την παχυσαρκία στις γυναίκες έναντι των αντρών. Πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία και να ξεκινά υγιής απώλεια βάρους στην ηλικία των 40 και 50, όταν η παχυσαρκία είναι πιθανό να επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων που μελέτησαν οι ερευνητές στην παρούσα έρευνα.

Ο Δρ. Σωκράτης Χαρίσης, δήλωσε ότι τα 21 γονίδια που συνδέονταν με την παχυσαρκία εμπλέκονταν σε νευροφλεγμονή, προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο και απόθεση βητα αμυλοειδούς στους νευρώνες.

Tα αποτελέσματα δημσιεύτηκαν στο Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας