Νέα έρευνα του University of Missouri School of Medicine, διαπίστωσε σχέση μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και παθήσεων ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη αξιολόγησης και αντιμετώπισης των συννοσηροτήτων ψυχικής υγείας σε αυτούς τους ασθενείς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η έρευνα εξέτασε 1,2 εκατομμύρια νοσηλείες λόγω της πάθησης σε διάστημα 3 ετών και έδειξε ότι περισσότερο από το 38% είχαν άγχος και το 27% κατάθλιψη.
Η εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές ήταν σημαντικά υψηλότερο σε ασθενείς με την πάθηση.

Χρόνιες νόσοι όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι γνωστό πως συνδέονται με στρες, δυσκολίες στην εργασία και οικονομικό βάρος.

Η έκπτωση της ποιότητας ζωής μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές, όπως κάπνισμα. Η έγκαιρη αξιολόγηση και αγωγή της πάθησης και των σχετικών παθήσεων ψυχικής υγείας είναι αναγκαία, σημείωσαν ερευνητές.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ο άξονας εγκεφάλου/ εντέρου. Εικάζεται ότι η δυσλειτουργία του είναι αμφίδρομη-συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου επηρεάζουν το άγχος και την κατάθλιψη και από την άλλη, ψυχιατρικοί παράγοντες προκαλούν το σύνδρομο. Οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίζουν και τις δυο άκρες του άξονα, σημείωσε ο Zahid Ijaz Tarar.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Irish Journal of Medical Science.

Πηγές:
Irish Journal of Medical Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος της Ολομέλειας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ
Το περιβάλλον και η προστασία του κεντρική πολιτική του ΕΚΠΑ
Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε