Όλοι μας θα θέλαμε να παίρνουμε το 100% από τις προπονήσεις μας και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πιέσουμε τον εαυτό μας σε ακραίο σημείο. Ναι, η ένταση και η συχνότητα της προπόνησής μας παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα δούμε το σώμα μας να γίνεται όλο και πιο υγιές και δυνατό, αλλά η διατροφή παίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο.

Οι παρακάτω τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τα οφέλη της γυμναστικής με διαφορετικούς τρόπους. Ας δούμε ποιες είναι και πώς.

Μούρα για τη μείωση της φλεγμονής

Τα μούρα γενικά είναι μια εξαιρετική τροφή για αποκατάσταση και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αντιοξειδωτικά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα, αγοράστε αποξηραμένα και χρησιμοποιήστε τα στο πρωινό σας, ή ως απογευματινό σνακ.

Βύσσινα για την καταπολέμηση του πόνου

Τα βύσσινα μπορεί να βελτιώσουν τη μυϊκή λειτουργία και να μειώσουν τη μυϊκή βλάβη, το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τον μυϊκό πόνο στους αθλητές. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Journal of the American Nutrition Association, όταν καταναλώθηκε 1,5 ώρα πριν από την άσκηση για επτά ημέρες, ο χυμός βύσσινο βελτίωσε την αντοχή των αθλητών.

Καφές για την επιπλέον δόση ενέργειας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Nutrients εξέτασε τις επιδράσεις του καφέ μετά από εξαντλητική άσκηση στην επανασύνθεση του μυϊκού γλυκογόνου. Το γλυκογόνο είναι η μορφή αποθήκευσης υδατανθράκων του σώματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ μαζί με γάλα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανάκτηση μυϊκού γλυκογόνου από τον μέσο όρο. Άρα σκεφτείτε να προσθέσετε μια κουταλιά καφέ στο smoothie σας μετά την προπόνηση.

Χυμός παντζαριού για αντοχή

Τα παντζάρια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ενέργειας από την καφεΐνη. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Nutrients, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη χυμού παντζαριού βελτίωσε θετικά την καρδιαγγειακή και αναπνευστική υγεία των αθλητών.

Πρωτεΐνη μπιζελιού για την καθυστέρηση της μυϊκής κόπωσης

Η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού είναι πλούσια σε αμινοξέα που καθυστερούν την κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η πρωτεΐνη μπιζελιού περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την μια πλήρη φυτική πρωτεΐνη.

Ρόδι για ανάκτηση μυϊκής δύναμης

Τα αντιοξειδωτικά στα ρόδια μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης και της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο PLoS One διαπίστωσε ότι ο χυμός ροδιού βοηθά στη βελτίωση της μυϊκής αποκατάστασης. Τα οφέλη υπάρχουν και τρώγοντας τους σπόρους του ροδιού, αλλά και πίνοντας τον χυμό του.

Σολομός για την οικοδόμηση μυών

Τα ω-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια όπως ο σολομός έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, από την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, μέχρι και την πρόληψη του διαβήτη. Επίσης, ο σολομός είναι μια επιλογή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας για αθλητές, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά