Eρευνητές από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι συσκευή που χρησιμοποιεί υπερήχους για τη χαλάρωση νεύρων στους στους νεφρούς μπορεί επίσης να συμβάλει στη ρύθμιση της υπέρτασης.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύτηκαν στο JAMA Cardiology και έδειξαν ότι η συσκευή μείωσε την περιπατητική πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 8,5 μονάδες κατά μέσον όρο σε μεσήλικες με υπέρταση.

Eρευνητές του Columbia University και του University of Paris δοκίμασαν τη συσκευή η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον FDA για χρήση εκτός πλαισίου κλινικών δοκιμών. Ο Dr. Ajay Kirtane, δήλωσε ότι πολλοί ασθενείς στην κλινική πρακτική είναι όπως οι ασθενείς στην έρευνα- με μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση στο επίπεδο του 150 παρά ορισμένες προσπάθειες.

Ο Kirtane, δήλωσε ότι ο νεφρικός υπέρηχος θα μπορούσε να προσφέρεται σε ασθενείς που δεν μπορούν να ρυθμίσουν την πίεσή τους έχοντας δοκιμάσει αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπεία με φάρμακα πριν συμβούν αυτά τα γεγονότα.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπέρταση στη μέση ηλικία μπορεί να προκληθεί εν μέρει από υπερδραστήρια νεύρα στους νεφρούς που προκαλούν κατακράτηση νερού και νατριίου και απελευθερώνουν ορμόνες που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Θεραπεία με υπέρηχους (υπερηχογράφημα νεφρικής απονεύρωσης) έχει φανεί αποτελεσματική στη χαλάρωση υπερδραστήριων νεύρων στη νεφρική αρτηρία διακόπτοντας σήματα που οδηγούν σε υπέρταση.

Η θεραπεία χορηγείται στα νεύρα με λεπτό καθετήρα που εισάγεται σε φλέβα στο πόδι ή στον καρπό και συνδέεται με τον νεφρό.

Ο Kirtane δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην πίεση ένα μήνα μετά τη μέθοδο.

Η έρευνα επισκόπησε πληροφορίες από 3 δοκιμές σε 500 μεσήλικες με διαφόρων βαθμών υπέρταση και χρήση φαρμάκων.

Εδειξε ότι διπλάσιοι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία με τους υπέρηχους έφτασαν στο στόχο όσον αφορά την ημερήσια πίεση σε σύγκριση με ασθενείς στις άλλες ομάδες.

Πηγές:
JAMA Cardiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας