Ερευνητές από τον Καναδά και τη Βρετανία, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν σχέση μεταξύ λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης  D και περισσότερων χρόνων ζωής χωρίς άνοια. Η μεγάλης κλίμακας έρευνα έγινε σε 12.000 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στο Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Ανακάλυψε 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας σε ομάδα 4.637 ανθρώπων που έλαβαν τη βιταμίνη έναντι των υπόλοιπων που δεν την έλαβαν.

Οι ερευνητές, του University of Calgary και University of Exeter, δήλωσαν ότι η μέση ηλικία ήταν τα 71 χρόνια και οι συμμετέχοντες δεν είχαν άνοια όταν εγγράφηκαν.

Γενικά, ανακάλυψαν ενδείξεις που υποδεικνύον ότι έγκαιρη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης  D θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη πριν την έναρξη της νοητικής εξασθένησης.

Σύμφωνα με την έρευνα 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 10 ετών. Σε αυτήν, 2.017 (75%) δεν εκτέθηκαν στη βιταμίνη σε όλες τις επισκέψεις πριν τη διάγνωση άνοιας και 679 (25%) είχαν έκθεση στην έναρξη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σχέση με τη βιταμίνη D στη νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ενδεχομένως είναι ωφέλιμη στην πρόληψη ή καθυστέρηση της άνοιας. Ωστόσο, χρειάζονται κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αν αυτό ισχύει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων