Νέα γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων θεωρεί πιθανή τη νομιμοποίηση της κάνναβης, που θεωρείται ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Βαυαρία διαμαρτύρεται έντονα και επικαλείται νέα πραγματογνωμοσύνη. Υπάρχουν όμως και άλλες γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων. Μια νομική μελέτη του Πανεπιστημίου του Nimwegen, για παράδειγμα, προσφέρει στήριξη στα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η αδημοσίευτη ακόμη πραγματογνωμοσύνη του Πανεπιστημίου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή ενός κρατικά ελεγχόμενου, εθνικού συστήματος αδειοδότησης της διεγερτικής κάνναβης από ένα κράτος - μέλος της ΕΕ είναι δυνατή βάσει του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Λίγες εβδομάδες λοιπόν πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έχει αναζωπυρωθεί μια διαμάχη εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη νομική σκοπιμότητά του.

Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μόναχο για λογαριασμό της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Από την άλλη πλευρά, μια ακόμη αδημοσίευτη νομική μελέτη του Πανεπιστημίου του Nimwegen παρέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριξη για τα σχέδια νομιμοποίησής της. Αρχικά, η εξειδικευμένη πύλη "Legal Tribune Online" (LTO) αναφέρθηκε στην ολλανδική πραγματογνωμοσύνη. 

"Η νομιμοποίηση της κάνναβης που σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο", αναφέρει η 53σέλιδη επιστημονική εργασία του Bernhard Wegener, καθηγητή Δημόσιου Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander του Erlangen.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του, τα σχέδια του κυβερνητικού Συνασπισμού παραβιάζουν ιδίως τις Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των ναρκωτικών:

"Τα όργανα του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών αξιολογούν μια συνολική νομιμοποίηση της κάνναβης, όπως αυτή που σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην πρακτική των συνεχών αποφάσεων, ως παραβίαση των Συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των ναρκωτικών κατά παράβαση της συνθήκης".

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο, το σχεδιαζόμενο κρατικό ή κρατικά αδειοδοτημένο εμπόριο, η καλλιέργεια και η πώληση κάνναβης για άλλους σκοπούς εκτός από επιστημονικούς ή ιατρικούς είναι "απαράδεκτη".

"Κατά την άποψή μου, η παραβίαση του δικαίου της ΕΕ θα πρέπει πάντα να οδηγεί σε διαδικασία επί παραβάσει", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ (CSU), ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά εδώ και μήνες τα σχέδια νομιμοποίησης της μαριχουάνας.

Κάλεσε μάλσιτα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να επιτρέψει την καλλιέργεια, το εμπόριο και την κατανάλωση κάνναβης για σκοπούς ευχαρίστησης. "Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση του καπνίσματος χασίς".

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η έκθεση των Βαυαρών εμπειρογνωμόνων "προφανώς δεν παρέχει νέα ευρήματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη επισημάνει τους στενούς κινδύνους βάσει του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο έγγραφο για τα βασικά ζητήματα το περασμένο φθινόπωρο".

Στόχος είναι και παραμένει "η βελτίωση της προστασίας της νεολαίας και της υγείας των καταναλωτών και ο περιορισμός της μαύρης αγοράς. Για τον σκοπό αυτό, συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα παρουσιάσουμε λύσεις που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο."

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]