Δεν θα μπορούσε, αναρωτιέμαι, να γίνει και στην Ελλάδα, για παράδειγμα από τον ΕΟΔΥ, μια πανελλαδική επισκόπηση της κατάστασης στον τομέα της Υγείας με την μορφή τηλεφωνικής έρευνας στους πολίτες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες;

Μήπως έχουν επιλυθεί, άραγε από χρόνια καίρια προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ώστε να μην χρειάζεται πλέον καμία έρευνα αναφορικά με το πως βλέπουν οι Έλληνες πολίτες την περίθαλψή τους αλλά και συνολικά την υφιστάμενη κατάσταση στην Υγεία; Μήπως θα πρέπει πάντα να περιμένουμε ένα ευρωβαρόμετρο ή κάποιες μικρές αποσπασματικές έρευνες για να αντλούμε στοιχεία και να εξάγουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα;

Για τον λόγο αυτό, παραθέτω σήμερα τι κάνει το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch, προκειμένου να ενημερώσει κατάλληλα τους πολίτες.

Πράγματι λοιπόν, με τη μελέτη "Υγεία στη Γερμανία", το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) θα συλλέγει στο μέλλον τακτικά ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων στη Γερμανία.

Για τη μελέτη αυτή, οι κάτοικοι της Γερμανίας θα ερωτηθούν επανειλημμένα για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την υγεία τους μέσω μιας πλατφόρμας έρευνας. Αυτό καθιστά δυνατή την εξεύρεση απαντήσεων σε τρέχοντα ερωτήματα σχετικά με την υγεία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για στατιστικούς λόγους, μόνο τα άτομα που προσκαλούνται τυχαία από το RKI μπορούν επί του παρόντος να συμμετάσχουν.

Το 2023, συνολικά 30.000 πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω από όλη τη Γερμανία θα λάβουν μέρος στη μελέτη. Η μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2023. Η συμμετοχή στη μελέτη ή στις επιμέρους έρευνες είναι εθελοντική και δωρεάν.

Θέματα

Η "Υγεία στη Γερμανία" έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία. Με αυτό τον τρόπο, οι διάφορες πτυχές της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων στη Γερμανία μπορούν να εκπροσωπηθούν ικανοποιητικά.

Τα σημαντικότερα θέματα είναι:

  • Σωματική υγεία: Η γενική σωματική ανάπτυξη, οι οξείες και χρόνιες ασθένειες, οι αναπηρίες και ο πόνος αποτελούν παραδείγματα αυτού του θεματικού τομέα.
  • Ψυχική υγεία: Η ψυχική ευημερία, η ποιότητα ζωής, οι ψυχικές ασθένειες και τα προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και οι ψυχοκοινωνικοί προστατευτικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου χαρακτηρίζουν αυτή τη θεματική περιοχή.
  • Κοινωνικό περιβάλλον, συνθήκες διαβίωσης: Η κοινωνική κατάσταση, το κοινωνικό περιβάλλον και η οικογένεια αποτελούν αντικείμενο αυτής της θεματικής περιοχής.
  • Συμπεριφορά υγείας, κίνδυνοι για την υγεία: Συμπεριφορές όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα περιγράφουν αυτόν τον τομέα.
  • Φροντίδα υγείας: Πρόκειται για την κατάσταση εμβολιασμού, τη χρήση ιατρικών υπηρεσιών, τη χρήση φαρμάκων, την ασφάλιση υγείας και τις προληπτικές υπηρεσίες (εξετάσεις έγκαιρης ανίχνευσης ασθενειών για τα παιδιά).

Αποτελέσματα για την πολιτική και την επιστήμη

Η μελέτη "Health in Germany" δημιουργεί μια συνεχή, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη βάση δεδομένων για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την υγεία και παρέχει μια επιστημονικά στέρεη βάση για αποφάσεις πολιτικής υγείας.

Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για να εκτιμηθεί κατά πόσον έχουν πράγματι επιτευχθεί ορισμένοι στόχοι υγείας που έχουν διατυπωθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν, τέλος, να λειτουργήσουν ως βάση για τον στοχευμένο σχεδιασμό μέτρων πρόληψης. Τα δεδομένα του "Health in Germany" διατίθενται επίσης σε άλλα επιστημονικά ιδρύματα σε ανώνυμη και ομαδοποιημένη μορφή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA