'Eρευνα του University of Gothenburg, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Geriatric Psychiatry, ανέλυσε παράγοντες κινδύνου για  λοίμωξη από COVID-19 και θάνατο από τη νόσο σε ηλικιωμένους που ζούσαν το 2020  σε οίκους ευγηρίας στη Σουηδία.

Περιελήφθησαν στοιχεία  82.488 ανθρώπων (99 % ολόκληρης της ομάδας σε εθνική βάση).

Περίοδος της έρευνας ήταν ολόκληρο το 2020, χρονιά με πανδημικά κύματα την άνοιξη και πριν τα Χριστούγεννα, ενώ μαζικοί εμβολιασμοί δεν γίνονταν μέχρι σχεδόν το τέλος του έτους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν αρκετούς παράγοντες που ενίσχυσαν τον κίνδυνο λοίμωξης και θανάτου. Προέκυψαν οι εξής παράγοντες κινδύνου: προχωρημένη ηλικία, αρσενικό φύλο, άνοια, καρδιαγγειακή νόσος, πνευμονική και νεφρική νόσος, υπέρταση και διαβήτης.

Από τους παραπάνω  παράγοντες, αυτή που επιδρούσε περισσότερο κατά τη διάρκεια του έτους και σε διαφορετικά κύματα ήταν η άνοια. Η ισχυρότερη σχέση μεταξύ άνοιας και θνησιμότητας από λοίμωξη COVID-19 παρατηρήθηκε στην ομάδα 65-75 ετών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτοί που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης και θανάτου COVID-19 ήταν όσοι είχαν πρώιμη έναρξη άνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας