Δύο ιδιωτικές κλινικές, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, συνδέονται με τα κρούσματα αλλαντίασης που έχουν καταγραφεί έπειτα από ενέσεις μπότοξ Α για αδυνάτισμα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί συνολικά 67 κρούσματα έπειτα από γαστρική ένεση αλλαντοξίνης: 12 στη Γερμανία, 1 στην Αυστρία, 1 στην Ελβετία και 53 στην Τουρκία.

Σε προηγούμενη έκθεση του ECDC γινόταν λόγος για κρούσματα μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ιατρικές θεραπείες για απώλεια βάρους, από τις 22 Φεβρουαρίου έως τη 1 Μαρτίου. Πληροφορίες υπάρχουν για 63 κρούσματα, εκ των οποίων τα 60 σχετίζονται με κλινική στην Κωνσταντινούπολη και τα 3 με κλινική στη Σμύρνη.

Τα συμπτώματα κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά, ενώ αρκετοί ασθενείς χρειάστηκαν και νοσηλεία ακόμη και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι ειδικοί του ECDC καλούν όσους έχουν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη προκειμένου να υποβληθούν σε ενδογαστρική θεραπεία της παχυσαρκίας να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή και στην κατάποση.

Ενθαρρύνουν, δε, σθεναρά τους Ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τις θεραπείες αυτού του τύπου στην Τουρκία, καθώς συνδέονται - επί του παρόντος - με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Πηγή του προβλήματος

Όπως αναφέρουν, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα κρούσματα οφείλονται σε χειρισμούς ή σε πρόβλημα με το χορηγούμενο προϊόν.

Έρευνες που έχουν διενεργηθεί από τις τουρκικές αρχές αποκάλυψαν ότι στις θεραπείες χορηγούνταν προϊόντα με άδεια χρήσης, τα οποία, ωστόσο, δεν είναι εγκεκριμένα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με ενδογαστρική ένεση.

Οι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέθοδο και έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον των εμπλεκομένων.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν θεραπεία εντατικής θεραπείας, καθώς και χορήγηση αντιτοξίνης αλλαντίασης. Ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες θεραπείες, η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως εβδομάδες έως μήνες.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δοκιμάζονται γενετικά τεστ ακριβείας για 10 συχνές νόσους
Υπερλοιμογόνος Klebsiella που τρομάζει την Ευρώπη: 4 πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα
'Εξαρση ιώσεων: 4 ώρες αναμονή στην εφημερία του νοσοκομείου Παίδων