Από τον Φεβρουάριο, το μονοκλωνικό αντίσωμα tremelimumab έχει εγκριθεί για δύο ενδείξεις: τον προχωρημένο καρκίνο του ήπατος και τον μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Σε κάθε περίπτωση, το αντίσωμα συνδυάζεται με το durvalumab, το οποίο είναι επίσης ένα ανοσο-ογκολογικό φάρμακο.

Το ήπαρ υποφέρει σιωπηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, οι καρκίνοι σε αυτό το όργανο ανακαλύπτονται συνήθως μόνο σε προχωρημένο στάδιο, με μοιραίες συνέπειες για την πρόγνωση των ασθενών.


Η τρεμελιμουμάμπη στρέφεται κατά της πρωτεΐνης CTLA-4 (κυτταροτοξικό Τ-λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4), η οποία εκφράζεται στην επιφάνεια των Τ-λεμφοκυττάρων.

Η δέσμευση στην CTLA-4 ενισχύει την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων και τελικά την Τ-κυτταροεξαρτώμενη αντικαρκινική δράση.

Το Durvalumab είναι ένας άλλος αναστολέας σημείου ελέγχου που στοχεύει το PD-L1 (Programmed Cell Death Ligand-1). Ο συνδυασμός έχει σχεδιαστεί για να δρα συνεργατικά, προάγοντας την αντικαρκινική δράση και ενισχύοντας την ανταπόκριση των καρκινικών κυττάρων.

Και τα δύο ανοσο-ογκολογικά φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά από την Astra-Zeneca.

Το Tremelimumab αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο ως συμπύκνωμα 20 mg/ml για έγχυση.

Με την εμπορική ονομασία Imjudo®, το αντίσωμα χρησιμοποιείται στην ένδειξη ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC)- το παρασκεύασμα ίδιας δόσης "Tremelimumab Astra-Zeneca" χρησιμοποιείται στην ένδειξη μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (NSCLC).

Κακή πρόγνωση

Αν και ο καρκίνος του ήπατος είναι σχετικά σπάνιος, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο λόγω της κακής πρόγνωσής του. Στη Γερμανία εμφανίζονται ετησίως περίπου 9500 νέα περιστατικά, με 8.000 περίπου θανάτους, αναφέρει το Κέντρο Δεδομένων Μητρώου Καρκίνου.

"Ένα ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα σχετίζεται πρακτικά πάντα με μια κυρίως προχωρημένη ηπατική νόσο, κλασικά με κίρρωση του ήπατος", εξήγησε ο καθηγητής Dr. Jörg Trojan, επικεφαλής της εστίασης γαστρεντερικής ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης στο Μάιν, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Astra-Zeneca.

Στη Γερμανία, η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου με λιπώδες ήπαρ, της λιπώδους ηπατίτιδας και της κίρρωσης του ήπατος ειδικότερα οδηγεί σε σταθερή αύξηση του HCC.

Από το 2020, ο συνδυασμός του atezolizumab, ενός αντισώματος PD-L1, και του αντισώματος VEGF bevacizumab αποτελεί πρότυπο στη θεραπεία πρώτης γραμμής του προχωρημένου HCC.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα επιβίωσης για αυτό, ανέφερε ο καθηγητής Dr. Arndt Vogel, ανώτερος σύμβουλος στη Γαστρεντερολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου.

Μέχρι τότε, οι αναστολείς πολυκινάσης sorafenib και lenvatinib θεωρούνταν φάρμακα πρώτης γραμμής - ο χρόνος επιβίωσης ήταν περίπου ένα έτος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]