Ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα με το αδρανοποιημένο εμβόλιο Shingrix® προσφέρει τουλάχιστον δέκα χρόνια προστασίας από τον έρπητα ζωστήρα και τις πιθανές επιπλοκές, όπως δείχνουν τα μακροχρόνια δεδομένα της κατασκευάστριας εταιρείας Glaxo-Smith-Kline.

Περισσότερο από το 95% των ενηλίκων στη Γερμανία φέρουν τον ιό της ανεμοβλογιάς ζωστήρα, το παθογόνο που προκαλεί την ανεμοβλογιά, που παραμένει λανθάνων στον οργανισμό για μια ζωή μετά την αρχική μόλυνση και μπορεί να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα όταν ενεργοποιηθεί εκ νέου. Ένας στους τρεις ανθρώπους παθαίνει έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του - περίπου 400.000 άνθρωποι στη Γερμανία εμφανίζουν έρπητα ζωστήρα κάθε χρόνο,

Η ταχεία θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της επιπλοκής της μετα-ζωστήριας νευραλγίας, δηλαδή του σοβαρού νευρικού πόνου που εμφανίζεται μετά τον έρπητα ζωστήρα.

"Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, το παράθυρο ευκαιρίας χάνεται", δηλώνει γερμσνός λοιμοξιολόγος. Ως εκ τούτου, ένας προληπτικός εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα έχει νόημα. Ο εμβολιασμός με το αδρανοποιημένο αδρανοποιημένο εμβόλιο Shingrix συνιστάται στην Γερμανία από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών - STIKO για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα άνω των 50 ετών με αυξημένο κίνδυνο υγείας λόγω υποκείμενης νόσου, όπως ανοσοανεπάρκεια, διαβήτη καθώς και ρευματικές και χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Αυτή η βασική ανοσοποίηση οδηγεί σε μακροχρόνια προστασία, ανσφέρει ο Δρ Johannes Hain, ανώτερος ιατρικός σύμβουλος του ιατρικού τμήματος εμβολίων, ταξιδιωτικής και Τροπικής ιατρικής της Glaxo-Smith-Kline. Αυτό αποδεικνύεται από μια πρόσφατη αξιολόγηση της μελέτης παρακολούθησης ZOE-49, μιας επέκτασης των δύο μελετών φάσης ΙΙΙ ZOE-50 και ZOE-70, η οποία διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του εικονικού φαρμάκου έως και δέκα χρόνια μετά την ανοσοποίηση.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου (από τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση έως το 10ο έτος μετά τον εμβολιασμό), η προστασία από τον έρπητα ζωστήρα ήταν κατά μέσο όρο 89%. Το 2022, μια ομάδα με επικεφαλής την Ana Strezova από την Glaxo-Smith-Kline, δημοσίευσε τα δεδομένα στο επιστημονικό περιοδικό "Open Forum Infectious Diseases". Η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 97,7% το 1ο έτος σε 73,2% το 10ο έτος.

Οι κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις παρέμειναν συγκριτικά σταθερές στους συμμετέχοντες στη μελέτη μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης.

Έτσι, οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων δέκα χρόνια μετά τον εμβολιασμό εξακολουθούσαν να είναι πέντε φορές υψηλότερες από τις τιμές πριν από τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Hain.

Στη μακροχρόνια μελέτη δεν ανακαλύφθηκαν νέα σήματα ασφαλείας. Δεν είναι ακόμη δυνατόν να ειπωθεί πότε και αν θα χρειαστεί ένας εμβολιασμός παρακολούθησης.

Η Glaxo-Smith-Kline βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με αυτό, δήλωσε ο Hain.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;