Όταν γερνάμε, οι μύες μας εξασθενούν φυσικά. Η φθορά επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, των γοφών, της πλάτης. Η τήρηση ενός προγράμματος ασκήσεων ενδυνάμωσης είναι σημαντική για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων. Τι συμβαίνει όμως με το κράτημα των χεριών μας;

Αποδεικνύεται ότι η δύναμή σας στο κράτημα - η ποσότητα δύναμης που έχετε όταν σφίγγετε το χέρι σας γύρω από ένα αντικείμενο - είναι μια αρκετά καλή ένδειξη της συνολικής σας υγείας. Οι ερευνητές αποκαλούν τη δύναμη πρόσφυσης πολύ σημαντικό βιοδείκτη για τους ηλικιωμένους.

Η δύναμη λαβής αρχίζει φυσικά να μειώνεται γύρω στα 50, ίσως και νωρίτερα. Οι άνθρωποι που διατηρούν τη δύναμη της πρόσφυσης γερνούν πιο αργά. Παραμένουν πιο υγιείς για περισσότερο χρόνο και είναι πιο δυνατοί σε όλο τους το σώμα.

Πώς η δύναμη λαβής σχετίζεται με την υγεία σας

Η δύναμη της λαβής μετριέται από μια συσκευή που ονομάζεται δυναμόμετρο χειρός. Είναι μια συσκευή που την πιέζετε όσο πιο δυνατά μπορείτε. Τα ακριβή όρια είναι ακόμα προς συζήτηση και διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλους παράγοντες. Οι ερευνητές σε τουλάχιστον μία μελέτη ορίζουν την χαμηλή δύναμη πρόσφυσης ως εξής: Λιγότερο από 26 κιλά για άνδρες και λιγότερο από 16 κιλά για γυναίκες.

Τα χέρια μας είναι κρίσιμα για τόσες πολλές από τις καθημερινές μας εργασίες. Αν θέλετε να κουμπώσετε το πουκάμισό σας, να κρατήσετε ένα πιρούνι, να γράψετε με ένα στυλό - όλα απαιτούν μια συγκεκριμένη δύναμη και επιδεξιότητα στα χέρια και τα δάχτυλά σας. Με ποιους άλλους τρόπους η δύναμη των χεριών σχετίζεται με τη γενικότερη υγεία μας;

Μυική δύναμη

Η δύναμη λαβής είναι μια εύκολα μετρήσιμη ένδειξη του πόσο δυνατό είναι το υπόλοιπο σώμα σας. Και η διατήρηση της μυϊκής δύναμης σε όλο το σώμα σας είναι σημαντική για την κινητικότητα, την ισορροπία, την αντοχή και πολλά άλλα. Ένα δυνατό σώμα σημαίνει ότι μπορείτε να βγείτε περισσότερο από το σπίτι, να ασκηθείτε περισσότερο και γενικά να συμβαδίζετε με τον κόσμο γύρω σας. Η μείωση της δύναμης στα χέρια μάλλον σηματοδοτεί ότι αυτό συμβαίνει και στο υπόλοιπο σώμα, και πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο: Η μειωμένη κινητικότητα κάνει λιγότερο πιθανό να μπορείτε να κινήσετε το σώμα σας με τρόπους που θα ενισχύσουν τη μυϊκή σας δύναμη. Αυτό σας αφήνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για πτώσεις και κατάγματα.

Ανοσολογική υγεία

Καθώς μεγαλώνετε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα γίνεται πιο αδύναμο, αφήνοντάς σας πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις. Η μειωμένη μυϊκή μάζα σημαίνει ότι το σώμα σας χάνει μέρος της ικανότητάς του να αντιδρά στους ιούς και τα βακτήρια που σας αρρωσταίνουν. Η έρευνα δείχνει ότι η κακή λαβή είναι ένδειξη ασθενέστερου ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στο να αρρωστήσετε.

Κίνδυνος χρόνιας νόσου

Η αδύναμη λαβή μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι υψηλότερου κινδύνου για χρόνιες ασθένειες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η μειωμένη μυϊκή μάζα καθιστά δυσκολότερη την άσκηση, οδηγώντας σε καθιστικό τρόπο ζωής και υψηλότερο κίνδυνο για αδυναμία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως:

ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)

Διαβήτης

Καρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια

Παχυσαρκία

Ψυχική υγεία

Οι επιπτώσεις της μειωμένης δύναμης πρόσφυσης μπορούν να φανούν σε όλο το σώμα σας. Επηρεάζουν όμως και την ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε ότι οι σωματικοί περιορισμοί μπορεί να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, για πολλούς λόγους - πρακτικούς αλλά και συναισθηματικούς. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ασθενή δύναμη πρόσφυσης με καταστάσεις όπως:

Γνωστική εξασθένηση (όπως σύγχυση, προβλήματα μνήμης και πιο αργή επεξεργασία)

Κατάθλιψη

Πρόβλημα ύπνου

Πώς θα ενισχύσουμε τη δύναμη των χεριών μας;

Η βελτίωση της δύναμης λαβής είναι πολύ απλή: Πιάσε ένα ειδικό μπαλάκι και σφίξτε. Πιέστε αυτούς τους μυς για λίγα λεπτά κάθε μέρα, σφίγγοντας και χαλαρώνοντας τη λαβή. Είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα ειδικό μπαλάκι και όχι μπαλάκι τένις, καθώς η σύστασή του δεν είναι ιδανική και μπορεί να γίνει επιζήμια για το χέρι. Καθώς πλησιάζετε στην ηλικία των 50, αυτές οι καθημερινές ασκήσεις χεριών γίνονται όλο και πιο σημαντικές.

Το να τρώτε καλά, να εστιάζετε στη λήψη αρκετής πρωτεΐνης και να ασκείτε ολόκληρο το σώμα σας είναι σημαντικό για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Φυσικά, όλοι έχουμε διαφορετικές ευκαιρίες και περιορισμούς όταν πρόκειται να επιλέξουμε ασκήσεις που είναι κατάλληλες για εμάς, και ο πιο σημαντικός παράγοντας (για να μείνουμε πιστοί σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής) είναι να διαλέξουμε κάτι που μας αρέσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα