Μια κοινή και ευρέως χρησιμοποιούμενη χημική ουσία, το τριχλωροαιθυλένιο (TCE), συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Η ουσία, η οποία έχει ήδη συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους και αποβολές, δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως σήμερα. Ωστόσο, οι ερευνητές μιας νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της στη νόσο του Πάρκινσον έχει σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την έκταση της χρήσης του TCE σε βιομηχανικές διεργασίες, εξετάζει προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη χημική ουσία με τη νόσο του Πάρκινσον και διερευνά διάφορες περιπτώσεις όπου το TCE και η νόσος θα μπορούσαν κάλλιστα να συνδέονται. Η άχρωμη χημική ουσία συνδέθηκε για πρώτη φορά με τη νόσο το 1969.

Σήμερα, η χρήση της είναι πολύ πιο περιορισμένη στην ΕΕ και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως στην Κίνα. Ακόμη και σε περιοχές όπου το χημικό απαγορεύεται, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκτίθενται σε αυτό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μόλυνσης του νερού και του εδάφους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης διάφορες προηγούμενες μελέτες, μεταξύ των οποίων μία που αφορούσε τρεις εργαζόμενους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μία που αφορούσε έναν μηχανικό αυτοκινήτων. Σε μια μελέτη 198 διδύμων που πραγματοποιήθηκε το 2011, όσοι εκτέθηκαν σε TCE είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Πάρκινσον.

Παρά τις μελέτες που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες του TCE σε ζώα, η ακριβής φύση της σχέσης του με τη νόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν με τι έχουν έρθει σε επαφή ή ότι εκτίθενται ταυτόχρονα σε πολλές δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.

"Ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι δεκαετίες", έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Parkinson’s Disease".

Η ερευνητική ομάδα ζητά την πλήρη απαγόρευση του TCE και του υπερχλωροαιθυλενίου (PCE), καθώς και την απολύμανση των χώρων όπου είναι γνωστό ότι υπήρξε έκθεση στο TCE στο παρελθόν. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερή και ενδελεχή έρευνα για το πώς μπορεί να συνδέονται το TCE και η νόσος του Πάρκινσον. Η αύξηση των περιστατικών της νόσου υποδηλώνει ότι η σύγχρονη ζωή μας κάνει πιο ευάλωτους στη νόσο του Πάρκινσον.

"Ο αριθμός των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και, αν δεν υπάρξει αλλαγή, θα διπλασιαστεί ξανά μέχρι το 2040", τόνισαν οι ερευνητές.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]