Tα οιστρογόνα έχουν αρνητική επίδραση στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, αναφέρει πειραματική έρευνα του Linköping University, στης Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Η επίδραση των οιστρογόνων φαίνεται να αλληλεπιδρά με κληρονομικές αλλαγές που προκαλούν καρδιακή πάθηση που διαταράσσει τον καρδιακό ρυθμό.

Παθήσεις που προκαλούν αρρυθμία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μοιραες. Το σύνδρομο, LQTS, είναι μια τέτοια (σπάνια) νόσος.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν ποιες ουσίες στον οργανισμό επηρεάζουν τη λειτουργία των καναλιών διόδου ιόντων.

Μελέτησαν το είδος καναλιών διόδου ιόντων που πιο συχνά μεταλλάσσονται στην LQTS, που ονομάζεται Kv7.1/KCNE1.
Μειωμένη λειτουργία αυτού του καναλιού είναι παράγοντας κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας.

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν την επίδραση των οιστρογόνων σε αυτό το κανάλι διόδου ιόντων, οι ερευνητές έκαναν πείραμα όπου εισήγαγαν την ανθρώπινη ποικιλομορφία καναλιού διόδου ιόντων σε αυτά βατράχων που δεν έχουν αυτό το κανάλι.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν οιστραδιόλη και μέτρησαν τη λειτουργία του καναλιού διόδου ιόντων. Φάνηκε ότι αυτή δυσκολευόταν από τα οιστρογόνα –οι ερευνητές το μεταφράζουν ως ένδειξη ότι αυτά ενδεχομένως αυξάνουν ορισμένα είδη αρρυθμίας. Άλλες σεξουαλικές ορμόνες δεν είχαν επίδραση.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ακριβώς ποια μέρη του καναλιού επηρεάζονταν από τα οιστρογόνα. Μελέτησαν περαιτέρω μεταλλάξεις καναλιών διόδου ιόντων σε οικογένειες με κληρονομικά σύνδρομα αρρυθμίας. Ορισμένες οδήγησαν σε μεγάλη ευαισθησία στα οιστρογόνα, ενώ άλλες οδήγησαν στο να χάσουν εντελώς τα κανάλια διόδου ιόντων την ευαισθησία στα οιστρογόνα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα πολλά οφέλη των οιστρογόνων και ότι σε γυναίκες με κληρονομικό αυξημένο κίνδυνο για LQTS, αυτά θα μπορούσαν ίσως να είναι παράγοντας κινδύνου.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα