Η γέννηση ενός μωρού είναι μια εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Δεν έχει σημασία αν είναι η πρώτη σας φορά ή όχι, κάθε γέννα και κάθε ανάκαμψη μετά τον τοκετό είναι διαφορετική. Η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να συνοδεύεται από κάποια δυσφορία. Πόνος, κούραση και κάποιες συναισθηματικές αλλαγές είναι αναμενόμενες. Το σώμα σας έχει περάσει από μια σημαντική αλλαγή και οι ορμόνες σας αλλάζουν επίσης γρήγορα.

Προειδοποιητικά σημάδια ανησυχιών για την υγεία μετά τον τοκετό

Πολύ βαριά αιμορραγία

Αναμένεται αιμορραγία μετά τον τοκετό. Η κολπική έκκριση που συμβαίνει μετά τον τοκετό μπορεί να είναι αρκετά βαριά για τις πρώτες μέρες και έχει συνήθως σκούρο κόκκινο χρώμα. Μετά από τρεις μέρες περίπου, θα πρέπει να επιβραδύνει και να γίνει πιο ανοιχτόχρωμη. Η ελαφριά αιμορραγία και η έκκριση μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι εβδομάδες. Θα αντιμετωπίσετε αιμορραγία μετά τον τοκετό είτε γεννήσετε κολπικά είτε είχατε καισαρική τομή. Οι γυναίκες που κάνουν καισαρική μπορεί να έχουν λιγότερη αιμορραγία από αυτές που γεννούν φυσιολογικά, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν η αιμορραγία σας αυξάνεται ξανά μετά την αρχική επιβράδυνση ή αν παρατηρήσετε σημάδια μόλυνσης, όπως δύσοσμες εκκρίσεις.

Έντονες κράμπες ή πόνος στην κοιλιά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα σας διαστέλλεται. Μετά τον τοκετό θα αρχίσει να επανέρχεται στο κανονικό της μέγεθος. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και οι κράμπες είναι συχνές. Οι κράμπες αυτές μπορεί να είναι αρκετά έντονες. Ο θηλασμός επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, αλλά μπορεί να κάνει αυτά τα τσιμπήματα πιο αισθητά, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες. Οι κράμπες που έρχονται και παρέρχονται και δεν διαρκούν περισσότερο από περίπου πέντε λεπτά είναι φυσιολογικές. Αλλά αν αντιμετωπίζετε πόνο που είναι έντονος ή σταθερός, ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Έντονοι πονοκέφαλοι

Μπορεί να έχετε ακούσει για την προεκλαμψία, μια σοβαρή πάθηση όπου αναπτύσσετε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι μπορεί να αναπτύξετε προεκλαμψία και μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από το αν είχατε ποτέ υψηλή αρτηριακή πίεση ή είχατε προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της επιλόχειας προεκλαμψίας που παρατηρούν οι γιατροί είναι ο έντονος πονοκέφαλος. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αλλαγές στην όραση, όπως θολή όραση ή ευαισθησία στο φως και πρήξιμο του προσώπου ή των άκρων σας.

Ακράτεια

Είναι σύνηθες να εμφανίζετε κάποια διαρροή ούρων στο τέλος της εγκυμοσύνης και κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Δεν είναι ανησυχητικό, αλλά αν δείτε ότι το πρόβλημα επιμένει, μιλήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να κάνετε φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους. Επίσης είναι λογικό να έχετε για λίγο καιρό και μια αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση.

Πόνος στα πόδια

Μετά τον τοκετό, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, και όχι μόνο από την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται προκειμένου να φροντίσετε το έμβρυο που αναπτύσσεται. Μετά τον τοκετό, το αίμα σας μπορεί να πήξει πιο εύκολα, γεγονός που μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε θρόμβους αίματος στις φλέβες σας, οι οποίοι μπορεί να ταξιδεύουν στο σώμα σας και να γίνουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα στα πόδια είναι σημάδια που πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας.

Πόνος ή κάψιμο στο στήθος

Μετά τον τοκετό, το στήθος σας θα παρουσιάσει κάποιες αλλαγές καθώς η παροχή γάλακτος αρχίζει να ρυθμίζεται. Το φουσκωμένο στήθος και η ενόχληση είναι φυσιολογικά, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν θηλάζετε και αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, κάψιμο ή εμφάνιση κόκκινων ραβδώσεων, αυτά μπορεί να είναι σημάδια μαστίτιδας. Η μαστίτιδα είναι μια λοίμωξη που μπορεί να συμβεί αν οι αγωγοί του γάλακτός σας φράξουν. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Μόνιμη θλίψη ή σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή τους άλλους

Περίπου το 70-80% των γυναικών αναφέρουν αισθήματα λύπης μετά τον τοκετό. Ονομάζεται επιλόχειος κατάθλιψη και είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην κούραση της περιόδου μετά τον τοκετό και στις απότομες ορμονικές αυξομειώσεις που προκαλεί ο τοκετός. Ζητήστε βοήθεια και εκφράστε αυτά τα συναισθήματά σας χωρίς ντροπή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση