Η καφεΐνη θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στο βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και τον κίνδυνο διαβήτη. Αυτό έδειξε μελέτη από τη Σουηδία για άτομα που, λόγω των γονιδίων τους, αναμένεται να έχουν αυξημένα επίπεδα στο πλάσμα μετά την κατανάλωση καφεΐνης.

Η καφεΐνη μπλοκάρει τους κεντρικούς υποδοχείς αδενοσίνης. Ως αποτέλεσμα, το φυτικό συστατικό έχει διεγερτική, συγκεντρωτική και βελτιωτική επίδραση στην απόδοση. Το διεγερτικό σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αυτό ανέφεραν ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σόλνα της Σουηδίας στο επιστημονικό περιοδικό "BMJ Medicine"

Είναι ήδη γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει το βάρος και το σωματικό λίπος και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, το εκχύλισμα καφέ περιέχει πολλά άλλα συστατικά εκτός από καφεΐνη. Η μεμονωμένη επίδραση της καφεΐνης στην υγεία διερευνήθηκε τώρα από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Δρ Susanna Larsson σε μια μελέτη Μεντελιανής τυχαιοποίησης.

Σε αυτό το είδος μελέτης, τα άτομα που εξετάζονται, κατανέμονται σε διαφορετικές ομάδες βάσει γενετικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ ενός παράγοντα κινδύνου ή προστασίας και μιας ασθένειας.

Προσδιορίζεται γενετικά αν αναμένονται χαμηλά ή υψηλά επίπεδα στο πλάσμα μετά την κατανάλωση καφεΐνης.

Αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την έκφραση και τη δραστηριότητα του μεταβολικού ηπατικού ενζύμου CYP1A2, μέσω του οποίου διασπάται η καφεΐνη: Όσο πιο έντονα και ενεργά λειτουργεί το CYP1A2, τόσο πιο γρήγορα μεταβολίζεται η καφεΐνη και τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα πλάσματος μετά την κατανάλωση καφεΐνης.

Ο μεταγραφικός παράγοντας υποδοχέας αρυλικών υδρογονανθράκων (AhR) ρυθμίζει με τη σειρά του την έκφραση του CYP1A2.

Η ομάδα της Larsson ανέλυσε δεδομένα σχετικά με δύο πολυμορφισμούς μονού νουκλεοτιδίου κοντά στα γονίδια CYP1A2 και AhR από έξι μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος που αφορούσαν συνολικά 9876 συμμετέχοντες σε μελέτες.

Από αυτά, προσδιόρισαν το γενετικά αναμενόμενο επίπεδο μεταβολισμού της καφεΐνης, το οποίο συσχέτισαν με το βάρος, το σωματικό λίπος, τον διαβήτη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, χρησιμοποιώντας την Μεντελιανή τυχαιοποίηση.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλότερα γενετικά προβλεπόμενα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα συσχετίζονται με χαμηλότερο ΔΜΣ και ποσοστό σωματικού λίπους.

Σε δύο από τις έξι μελέτες κοόρτης που διερευνήθηκαν, υπήρξε επίσης μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 (συνδυασμένη αναλογία πιθανοτήτων: 0,81), ο οποίος εκτιμήθηκε ότι οφειλόταν στον χαμηλότερο ΔΜΣ στο 43% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η καφεΐνη δεν έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη περιορίζεται μόνο σε δύο γενετικές μεταβλητές και κυρίως σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Ως εκ τούτου, ζητούν περαιτέρω μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση των προστατευτικών επιδράσεων της καφεΐνης στην υγεία.

Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές θα μπορούσαν να διερευνήσουν κατά πόσον τα καφεϊνούχα ποτά χωρίς θερμίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη ή παχυσαρκίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης