Ενας τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιοπάθειας, είναι σύμφωνα με επισκόπηση 60 ερευνών,  η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών και σπόρων.

Σκανδιναβοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο Erik Arnesen, του University of Oslo, δήλωσε ότι αν κάποιος καταναλώνει μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά- περίπου 30 γρ.- θα έχει χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 20% έως 25%.

Aν και οι επιστήμονες λένε ‘’όσο περισσότερους τόσο το καλύτερο'', η κατανάλωση ακόμα και λίγων είναι καλύτερη από τη μη κατανάλωση, δήλωσε ο Arnesen.

Αμύγδαλα, φυστίκια και καρύδια φάνηκε να είναι τα καλύτερα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Όμως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν καταληκτικές αποδείξεις για τη σύσταση συγκεκριμένων ειδών.

Ο Arnesen εξήγησε ότι οι ξηροί καρποί έχουν ωφέλιμη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, που είναι σημαντικό να  διατηρούνται χαμηλά για να εμποδιστεί η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Η αρτιοσκλήρυνση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για καρδιακή προσβολή.

Η επισκόπηση περιέλαβε σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Αν και οι ερευνητές επίσης εξέτασαν αν η κατανάλωση ξηρών καρπών μείωνε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό επεισόδιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σαφή.

Ο Arnesen δήλωσε ότι οι ξηροί καρποί δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν το σάκχαρο.

Όμως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης, παρόλο που η επισκόπηση δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι χάρις στη συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση, μπορούμε να παρουσιάσουμε έναν πιο ακριβή υπολογισμό της πραγματικής επίδρασης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Food & Nutrition Research.

Πηγές:
Food & Nutrition Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες