Ανατροπή στη διασπορά των υπο-παραλλαγών της Όμικρον καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Έπειτα από πολύμηνη κυριαρχία, η Όμικρον 5 υποχώρησε στη δεύτερη θέση, δίνοντας την πρωτιά στην Όμικρον 2, στην οποία ανήκουν οι παραλλαγές XBB.1.5 (Κράκεν) και ΒΑ.2.75 (Κένταυρος). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειώνεται μεγάλη αύξηση των δύο αυτών παραλλαγών.

Ενδεικτικό είναι πως την εβδομάδα που έληξε στις 24 Φεβρουαρίου, η "Κράκεν" καταλάμβανε το 22,5% του συνόλου των δειγμάτων, από μόλις 10% την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου.  Πρώτη, πάντως, σε συχνότητα παραμένει η υπο-παραλλαγή BQ.1.1 της Όμικρον 5, με το 32% των συνολικών δειγμάτων.

Το ανησυχητικό είναι πως η Κράκεν συνδέεται με επιδείνωση των δεικτών σε χώρες, όπως η Αυστρία, όπου η διασπορά της βρίσκεται στο 70%.

Από την άλλη, παρήγορο είναι το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η διασπορά του κορωνοϊού έχει περιοριστεί σημαντικά στην Ελλάδα, όπου μόλις το 3,3% των συμπτωματικών βγαίνουν θετικοί στον ιό, έναντι 4,4% την προηγούμενη εβδομάδα

Σε αυτό βασίζονται και οι εκτιμήσεις επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται πλήρης ύφεση της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Κύριες παραλλαγές στο σύνολο των δειγμάτων

Παραλλαγή Εβδομάδα έως 17 Φεβρουαρίου Εβδομάδα έως 24 Φεβρουαρίου
 BQ.1.1 42%   32%
XBB.1.5 (Κράκεν)  10%   22,5%
ΒΑ.2.75 (Κένταυρος)   17%  14,3%
CH.1.1 (Όρθρος)   6%  8,2%

Επιδείνωση δεικτών 

Στην πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σημειώνεται πως η αύξηση της "Κράκεν" σχετίζεται με επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. 

Η παρατήρηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Αυστρίας, στην οποία η Κράκεν αφορά το 70% των νέων κρουσμάτων.

Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναλογία νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, στην πρώτη θέση σε νέα κρούσματα μεταξύ ατόμων άνω των 65 ετών και στην τρίτη θέση σε θανάτους, με δεύτερη την Ελλάδα.

 Ποσοστά Κράκεν στην Ευρώπη

 Ισπανία  75%
Τσεχία  75% 
 Αυστρία  70%
Πολωνία   70%
 Γερμανία 60% 
 Φινλανδία 60% 
 Βέλγιο 50% 
 Δανία 50% 
 Φινλανδία 50% 
 Γαλλία 50% 
 Ιταλία 50% 
Λουξεμβούργο 50%
Ολλανδία 50%

Διαφορετική εικόνα

Στην έκθεση του ECDC σημειώνεται, ωστόσο, πως δεν παρατηρείται η ίδια εικόνα σε άλλες χώρες με υψηλή επικράτηση της Κράκεν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, η Ισπανία και η Τσεχία έχουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά της υπο-παραλλαγής, με την πρώτη να βρίσκεται μόλις στην 22η θέση σε νέα κρούσματα και στην 21η σε θανάτους.

Η Τσεχία βρίσκεται στην 7η θέση σε νέα κρούσματα, στην 5η θέση σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών και στην 6η θέση σε θανάτους ασθενών με CoViD.

Πηγές:
ΕΟΔΥ, ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για μαγειρική χωρίς αλάτι
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει δράση ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών στην Ακρόπολη
Μουσική Φιλανθρωπική Βραδιά από τον ‘’Καλό Σαμαρείτη’’