Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής και εγκεφαλικής νόσου που έχουν αναφερθεί ποτέ από την επιστήμη, βρίσκονται μεταξύ ιθαγενών που ζουν στα τροπικά δάση της Βολιβίας.

Νέα έρευνα του USC σε ιθαγενείς στη Βολιβία, τους Tsimané κια Mosetén, υποδεικνύει ότι υπάρχουν βέλτιστα επίπεδα κατανάλωσης τροφής και άσκησης που μεγιστοποιούν την υγιή γήρανση του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο για νόσους.

Χάρις στη βιομηχανοποίηση, οι άνθρωποι έχουν τώρα μεγαλύτερη πρόσβαση στην τροφή, λιγότερο σωματικό μόχθο και καλύτερη περίθαλψη. Όμως, έχουν συνηθίσει να τρώνε περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο.

Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συνδέονται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου και πιο γρήγορη νοητική εξασθένηση.

Οι ερευνητές ενέγραψαν στην έρευνα 1.165 ενήλικες Tsimané και Mosetén 40-94 ετών και τους πρόσφεραν μεταφορικά μέσα για να μετακινηθούν από τα απομακρυσμένα χωριά τους προς το πλησιέστερο νοσοκομείο με εξοπλισμό αξονικής τομογραφίας.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αξονική τομογραφία για να μετρήσει τον όγκο του εγκεφάλου τους ανάλογα με την ηλικία. Μέτρησε επίσης τον ΔΜΣ, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και άλλους δείκτες ενέργειας και γενικής υγείας των ιθαγενών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι Tsimané και οι Mosetén εμφανίζουν λιγότερη ατροφία εγκεφάλου και βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με τους πληθυσμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η ατροφία του εγκεφάλου λόγω ηλικίας συνδέεται με κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως άνοια και Alzheimer.

Ο Andrei Irimia, του USC Leonard Davis School of Gerontology δήλωσε ότι η ζωή των προγόνων χαρακτηρίστηκε  από περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφών.

Οι άνθρωποι ιστορικά περνούσαν πολύ χρόνο με άσκηση λόγω της ανάγκης εύρεσης τροφής και το προφίλ γήρανσης του εγκεφάλου τους αντικατόπτριζε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Οι Mosetén

Tα ευρήματα έδειξαν επίσης διαφορές μεταξύ των 2 ιθαγενών πληθυσμών.

Οι Mosetén είναι ‘’αδερφός’’ πληθυσμός με τους Tsimané στο ότι μοιράζονται παρόμοιες γλώσσες, ιστορία και τρόπο ζωής. Όμως οι Mosetén έχουν περισσότερη έκθεση στη σύγχρονη τεχνολογία, στην ιατρική, στην  εκπαίδευση και σε υποδομές.

Οι Mosetén είναι σημαντικός ενδιάμεσος πληθυσμός που επιτρέπει τη σύγκριση ευρέως φάσματος παραγόντων τρόπου ζωής και περίθαλψης. Είναι πιο προνομιούχος η μελέτη τους από την απευθείας σύγκριση μεταξύ Tsimané και κατοίκων βιομηχανικών χωρών.

Ο Irimia δήλωσε ότι κατά μήκος αυτού του συνεχούς, οι Mosetén είχαν καλύτερη υγεία από τους σύγχρονους πληθυσμούς στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, αλλά όχι τόσο καλή όσο αυτή των Tsimané.

Στους Tsimané, ο ΔΜΣ και τα κάπως υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL συνδέονται με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου για την ηλικία τους.

Αυτό όμως, ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι είναι πιο μυώδεις κατά μέσον όρο από ανθρώπους σε βιομηχανικές χώρες που έχουν παρόμοιο ΔΜΣ.

Παρόλα αυτά, και οι Tsimané και οι Mosetén πλησιάζουν στην ισορροπία μεταξύ καθημερινής άσκησης και αφθονίας τροφής και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ενδεχομένως είναι το κλειδί για την υγιή γήρανση εγκεφάλου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια