Αν πρόσφατα πάθατε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση σε ένα από τα πόδια ή τα χέρια σας, είναι μερικές φορές φυσιολογικό αυτό το άκρο να παραμένει ελαφρώς πρησμένο μετά τη θεραπεία. Μετά από έναν θρόμβο στους πνεύμονές σας- πνευμονική εμβολή-μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή πίεση στο στήθος σας. Αλλά προσέξτε για νέο ή χειρότερο πόνο, πίεση ή κράμπες στη γάμπα σας. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια νέα εν τω βάθει θρόμβωση. Η δύσπνοια ή η λιποθυμία μπορεί να επίσης τέτοια ανησυχητικά σημάδια πνευμονικής εμβολής.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που καταπολεμούν τους θρόμβους που ονομάζονται αντιπηκτικά ή αραιωτικά του αίματος. Αυτά μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αιμορραγείτε από μικρούς τραυματισμούς, επομένως είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί από πολλές απόψεις, για παράδειγμα όταν κόβετε τα νύχια σας. Θα πρέπει να φοράτε γάντια όταν χρησιμοποιείτε αιχμηρά εργαλεία και να φοράτε εξοπλισμό ασφαλείας για αθλήματα και χόμπι. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε ποιες άλλες δραστηριότητες μπορεί να μην είναι ασφαλείς για εσάς.

Τραφείτε σωστά

Ορισμένα αντιπηκτικά δημιουργούν επιπλοκές αν τα λάβουμε με ορισμένα τρόφιμα. Η βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του φαρμάκου. Επομένως, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες σταυρανθών λαχανικών (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι). Το πράσινο τσάι, ο χυμός κράνμπερι και το αλκοόλ μπορούν επίσης να τα επηρεάσουν. Ρωτήστε λοιπόν τον γιατρό σας για τις τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε.

Κάντε χαλαρή γυμναστική

Ασκήσεις όπως το περπάτημα ή το κολύμπι μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα μετά από έναν θρόμβο, καθώς ενισχύουν τη ροή του αίματός σας. Εάν είχατε πνευμονική εμβολή (θρόμβο στον πνεύμονα), δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή ο χορός, μπορούν να κάνουν τους πνεύμονές σας πιο δυνατούς. Αλλά μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για τα επίπεδα έντασης που μπορεί να αντάξει το σώμα σας.

Μοιραστείτε τις σχετικές πληροφορίες με τους γιατρούς σας

Ενημερώστε όλους τους γιατρούς σας εάν είχατε θρόμβο αίματος οποιουδήποτε είδους. Και αν παίρνετε αντιπηκτικά, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας όταν κλείσετε το ραντεβού σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίνουν για να προετοιμαστείτε για την επίσκεψή σας.

Ρωτήστε για τις κάλτσες συμπίεσης

Αυτές οι ειδικές σφιχτές κάλτσες διατηρούν μια συγκεκριμένη ποσότητα πίεσης στο πόδι σας και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ροή του αίματος μετά από μια θρόμβωση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να τις συστήσει για να ενισχύσει την κυκλοφορία σας.

Μην κάθεστε για πολλή ώρα

Προσπαθήστε να μην μένετε καθισμένοι για περισσότερες από 2 ώρες κάθε φορά. Σηκωθείτε και περπατήστε τακτικά. Αν πάθατε θρόμβωση σε ένα από τα πόδια σας, μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε, καθώς αυτή η θέση μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος. Αν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, κάντε συχνά διαλείμματα για να τεντώσετε τα πόδια σας. Τα βαθιά καθίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Προσέξτε το βάρος σας

Η παχυσαρκία μπορεί να καταπονήσει τις φλέβες σας και να τις κάνει αδύναμες. Και αν έχετε διαβήτη, βεβαιωθείτε ότι τον ελέγχετε καλά., επειδή μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας