"Τη στιγμή που οι αναγκαστικές επιστροφές όσον αφορά τους ιδιώτες παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας που δραστηριοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης είναι στην πλειονότητά τους κάτω από 5%, όπως στη Γερμανία, εμείς εδώ επιβαρυνόμαστε με clawback της τάξεως του 30%, μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) κ. Φώτης Ν. Πατσουράκος. Eπιπρόσθετα, αναφέρει ο ίδιος, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού γνωρίζουν από την αρχή της κάθε χρονιάς το ύψος των επιστροφών που θα καταβάλλουν με αποτέλεσμα έτσι να μπορούν να κάνουν και τον σχεδιασμό τους, εμείς εδώ πηγαίνουμε σταθερά στα τυφλά.
Πρωταρχικό αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου είναι να υπάρξει συνυπευθυνότητα για το clawback, που στην παρούσα φάση επωμίζεται 100% ο ιδιωτικός τομέας. Παράλληλα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην Κοινότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, για το 2023 πρέπει να βρεθούν και να προστεθούν επιπλέον κονδύλια στη δαπάνη, τα οποία μεν δεν θα σώσουν την κατάσταση αλλά τουλάχιστον θα περιορίσουν το ύψος του clawback. Είναι απαραίτητο να προστεθούν τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ από 480 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, προκειμένου έτσι να περιοριστούν οι αναγκαστικές επιστροφές στο 15% με προοπτική το 2024 να υπάρξει μηδενισμός τους. 

Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία, καταλογίστηκαν συνολικά 660 εκατ σε rebate -clawback ενώ το συνολικό χρέος των ιδιωτών παρόχων υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Το 2022, όπως μας λέει ο ίδιος, η πολιτεία χρηματοδότησε μόλις με 48 ευρώ ετησίως τις ανάγκες κάθε ασφαλισμένου, χρεώνοντας τελικά 350 εκατ. clawback και rebate στους γιατρούς. 

Τέλος, απαραίτητη θεωρεί και την ανατίμηση των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991. Ενδεικτικά αναφέρει πως η Γενική Αίματος και η Γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία, το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ, το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ! 

Ετσι εξηγείται και γιατί έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια ενώ την ίδια στιγμή οι ιατροί φεύγουν από τη χώρα, τα εργαστηριακά τμήματα των Νοσοκομείων δεν έχουν γιατρούς ειδικευόμενους βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, παθολογοανατόμους κα κυτταρολόγους. 

Προκειμένου να βρεθούν λύσεις τόσο για το συσσωρευμένο clawback, όσο και για το ύψος του φετινού προϋπολογισμού, έχει υποβληθεί από το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων της Π.Φ.Υ αίτημα συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για την οποία υπήρχε προγραμματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά