Ερευνητές του Michigan State University ανακάλυψαν ότι παρεμβάσεις με ακρόαση μουσικής μπορούν να κάνουν φάρμακα πιο αποτελεσματικά.

Τέτοιες παρεμβάσεις είναι σαν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δήλωσε ο Jason Kiernan, του College of Nursing. Δεν χρειάζεται να τα συνταγογραφήσει γιατρός.

Αν και προηγούμενες έρευνες χρησιμοποίησαν την ακρόαση μουσικής ως όπλο για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους ο Kiernan προχώρησε σε νέα προσέγγιση μελετώντας την επίδραση τέτοιων παρεμβάσεων στη ναυτία λόγω χημειοθεραπείας.

Ο πόνος και το άγχος είναι και τα δυο νευρολογικά φαινόμενα που ερμηνεύονται από τον εγκέφαλο ως κατάσταση. Η ναυτία λόγω χημειοθεραπείας δεν είναι κατάσταση του στομάχου αλλά νευρολογική, δήλωσε.

Η μικρή πιλοτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nursing Research, περιέλαβε 12 ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και συμφώνησαν να ακούν την αγαπημένη τους μουσική για 30 λεπτά κάθε φορά που χρειαζόταν να λάβουν το φάρμακο κατά της ναυτίας. Ο Kiernan, επανέλαβε την παρέμβαση με μουσική κάθε φορά που εμφανιζόταν αυτή κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών μετά τη χημειοθεραπεία τους.

Οι ασθενείς παρείχαν συνολικά 64 συμβάντα.

Όταν ακούει κάποιος μουσική, πυροδοτούνται όλων των ειδών οι νευρώνες.
Αν και ο ερευνητής παρατήρησε μείωση της αξιολόγησης της ναυτίας από τους ασθενείς και της ενόχλησής τους από αυτήν, προειδοποιεί ότι είναι δύσκολο να απομονωθεί αν ήταν η σταδιακή απελευθέρωση του φαρμάκου που έδρασε ή το αυξημένο όφελος της μουσικής.

Πηγές:
Clinical Nursing Research,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις