Οι γυναίκες με παχυσαρκία μπορεί να μοιράζονται τον κίνδυνο για τη νόσο με τις κόρες τους, αλλά όχι με τους γιους τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και πολλές άλλες παθήσεις.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες υπέρβαρες ή παχύσαρκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδια επιπλέον σωματικό λίπος. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του σωματικού βάρους πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίς στη ζωή, ιδιαίτερα σε κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία και υπέρβαρες». δήλωσε η Rebecca J. Moon, το University of Southampton.

Οι ερευνητές μέτρησαν το σωματικό λίπος και τους μυς σε 240 παιδιά (9 ετών ή μικρότερα) και τους γονείς τους στην πρώιμη παιδική ηλικία. Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η ποσότητα του σωματικού λίπους και των μυών του παιδιού σχετίζεται με αυτό των γονιών του.

Διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια είχαν παρόμοιο ΔΜΣ και λίπος με τις μητέρες τους, υποδηλώνοντας ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν από μητέρες με παχυσαρκία ή με υψηλή λιπώδη μάζα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν επίσης παχυσαρκία ή να είναι υπέρβαρα. Οι ερευνητές δεν βρήκαν την ίδια σχέση μεταξύ των αγοριών και των μητέρων τους ή των κοριτσιών ή των αγοριών και των πατέρων τους.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας