"Την Τρίτη, η Τανζανία επιβεβαίωσε τα πρώτα γνωστά κρούσματα της νόσου του ιού Marburg. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων πέντε θανάτων".

Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus (φωτογραφία), σημειώνοντας πως έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 160 επαφές και παρακολουθούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Ghebreyesus εκπαιδευμένα στελέχη έχουν αναπτυχθεί στην πληγείσα περιοχή για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, την παρακολούθηση των επαφών και την παροχή κλινικής φροντίδας.

Όπως είπε, η Τανζανία μπόρεσε να επιβεβαιώσει το ξέσπασμα επειδή τα πρώτα δείγματα επιβεβαιώθηκαν σε ένα κινητό εργαστήριο που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της εργασίας που υποστήριξε ο ΠΟΥ πέρυσι για να προετοιμαστεί για κρούσματα ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, συμπεριλαμβανομένου του Έμπολα και του Marburg.

Πριν από ένα μήνα, η Ισημερινή Γουινέα ανέφερε επίσης ξέσπασμα της νόσου του ιού Marburg. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί οκτώ επιπλέον εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε εννέα επιβεβαιωμένα και 20 πιθανά κρούσματα.

Το Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον Έμπολα, προκαλεί παρόμοια συμπτώματα, μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο και, όπως ο Έμπολα, έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπευτικά μέσα για το Marburg, ενώ ο ΠΟΥ ηγείται μιας προσπάθειας αξιολόγησης υποψηφίων εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων, στο πλαίσιο της επιδημίας.

Πηγές:
ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας