Όταν υιοθετείτε ένα ζωάκι, έχετε την ευθύνη να διασφαλίσετε ότι το φροντίζετε καλά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητα πλάσματα, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται τη βοήθειά μας για να είναι όσο πιο ευτυχισμένες και υγιείς γίνεται.

Με αυτούς τους τρόπους θα κρατήσετε την γάτα σας δραστήρια και θα περάσετε χρόνο μαζί της, κρατώντας μυαλό και σώμα σε εγρήγορση, και παράλληλα μειώνοντας το στρες και για τους δυο σας.

Πηγαίνετε βόλτα

Ναι, δεν είναι πολύ κλασική εικόνα η γάτα με το λουρί. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Οι γάτες ξεφεύγουν από το λουρί, για να βγάλουμε βόλτα μια γάτα χρειάζεται ειδικό εξάρτημα που αγκαλιάζει το σώμα. Πολλοί όμως άνθρωποι το κάνουν, και πολλές γάτες συνηθίζουν στην ιδέα του λουριού - κάποιες αρέσκονται ήδη και είναι πολύ περίεργες να μυρίσουν καινούριες γωνιές. Η βόλτα παρέχει άσκηση και πνευματική τόνωση. Είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύσετε ένα μικρό γατάκι να του αρέσει η βόλτα. Προσέξτε τυχόν σκυλιά που ζουν στη γειτονιά σας και προσπαθήστε να σχεδιάζετε βόλτες αναλόγως.

Τι έχουμε εκεί έξω;

Και, εντάξει, η βόλτα σίγουρα δεν είναι για όλους. Φροντίστε όμως να υπάρχουν παράθυρα, μπαλκονόπορτες και άλλα μέρη που επιτρέπουν στην γάτα σας να κοιτάει έξω. Είναι κρίσιμο για την ψυχική υγεία της. Αν έχετε μπαλκόνι, βάλτε προστατευτικά - αν και οι περισσότερες γάτες βασίζονται στο πολύ καλό ένστικτό τους για να μην πάει κάτι στραβά - και αφήστε την να παρατηρεί την γειτονιά και να (νομίζει ότι) καραδοκεί στις σκιές τα περιστέρια. Θα είναι συνεχής πηγή ψυχαγωγίας για την γάτα σας.

Προσέξτε το βάρος της

Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε την ψυχική και σωματική υγεία της γάτας σας είναι να τη βοηθήσετε να διατηρεί ένα υγιές βάρος. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το βάρος της γάτας σας και ποια είναι η καλύτερη τροφή για τη γενική υγεία της. Όπως μια υγιεινή διατροφή μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, βοηθάει και τα ζωάκια μας.‌ Αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, αφιερώστε 15-20 λεπτά την ημέρα να παίζετε μαζί της με τρόπους που θα την κρατήσουν έξτρα δραστήρια: Τα λέιζερ είναι ιδιαίτερα καλή επιλογή για αυτό, όπως και τα παιχνίδια με πούπουλα - αλλά και λίγο παλιό, καλό κυνηγητό δεν θα κάνει κακό ούτε σε εσάς (ναι, το κυνηγητό με την γάτα στο σπίτι μετράει ως αερόβια άσκηση).

Αγοράστε ένα γατοδέντρο

Ένα σύμπλεγμα από κρυψώνες και μέρη για να σκαρφαλώνει. Οι γάτες που αγαπούν την εξερεύνηση θα το λατρέψουν - αλλά κάποιες μπορεί να το αγνοήσουν επιδεικτικά, συνεπώς είναι μια λίγο παράξενη επένδυση. Στην θεωρία, όμως, αυτό το σπιτάκι μπορεί να προσφέρει πολλή γυμναστική στην γάτα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα