Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια ομάδα χρόνιων, προοδευτικών πνευμονοπαθειών που δυσκολεύουν την αναπνοή. Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι κύριοι τύποι ΧΑΠ και πολλοί άνθρωποι έχουν και τα δύο. Τα κύρια συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια, ο χρόνιος βήχας και ο συριγμός.

Στην αρχή, η ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα ή και καθόλου. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα με ΧΑΠ παρουσιάζουν μερικές φορές εξάρσεις στα συμπτώματά τους. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε έγκαιρηδιάγνωση και να ξεκινήσετε θεραπείες για τη διαχείρισή τους, την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Σνήθη συμπτώματα

Η ΧΑΠ αναπτύσσεται σταδιακά και τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως σε ηλικίες 40 και άνω. Ωστόσο, το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ. Τα άτομα που ξεκινούν το κάπνισμα νωρίτερα στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα ΧΑΠ σε μικρότερη ηλικία. Τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια αρχικά και μερικοί άνθρωποι τα θεωρούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, χρόνιο βήχα, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, παραγωγή βλέννας (φλέγματα), σφίξιμο στο στήθος, συριγμό και κόπωση. Κανένα άτομο δεν εμφανίζει ΧΑΠ με τον ίδιο τρόπο—τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι βασικό σύμπτωμα της ΧΑΠ. Αυτό μπορεί να το αισθάνεστε σαν σφίξιμο στο στήθος και σαν να είναι δύσκολο να πάρετε βαθιά αναπνοή. Πολλοί ασθενείς περιγράφουν το συναίσθημα ως έλλειψη αέρα. Το ανέβασμα σκάλας είναι καλή ένδειξη, επειδή είναι από τα πρώτα μέρη που θα παρατηρήσετε να κουράζεστε πιο εύκολα και να δυσκολεύει η αναπνοή σας. Όσο εξελίσσεται η ασθένεια, η δύσπνοια θα γίνεται πιο συχνή, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Χρόνιος βήχας

Ένας βήχας που είναι χρόνιος και επίμονος μπορεί να είναι σημάδι ΧΑΠ. Ο βήχας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, ακόμη και να προκαλέσει πόνο στα πλευρά. Είναι γνωστός και ως "βήχας του καπνιστή". Ένας βήχας που προκαλείται από ΧΑΠ μπορεί να είναι ξηρός ή παραγωγικός. Η χρόνια βρογχίτιδα, ένας τύπος ΧΑΠ, σχετίζεται με βήχα που παράγει βλέννα, συνήθως διαυγή ή με κιτρινωπό χρώμα. Η πράσινη βλέννα μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης του αναπνευστικού. Ένας άλλος τύπος ΧΑΠ, το εμφύσημα, συνήθως προκαλεί ξηρό βήχα.

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι πιο συχνά φαινόμενα για κάποιον με ΧΑΠ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά άτομα με ΧΑΠ έχουν πιο αδύνακο ανοσοποιητικό σύστημα και η ΧΑΠ καθιστά δύσκολη την εκκαθάριση των πνευμόνων.

Δύσπνοια

Το σφίξιμο στο στήθος μπορεί να περιγραφεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να το αισθάνεστε σαν ένα βάρος στο στήθος ή σαν να σφίγγεται η περιοχή. Για μερικούς ανθρώπους είναι σαν κάτι να ασκεί πίεση στους πνεύμονες. Ανεξάρτητα από το πώς περιγράφεται η αίσθηση, το σφίξιμο στο στήθος μπορεί να δυσκολέψει τη βαθιά αναπνοή, μέχρι και να την κάνει επώδυνη.

Συριγμός

Ο συριγμός είναι ένας ήχος σαν σφύριγμα όταν ένα άτομο αναπνέει. Με τη ΧΑΠ, ο συριγμός εμφανίζεται όταν οι αεραγωγοί στενεύουν ή φράσσονται. Ο συριγμός που ακούγεται είναι η δόνηση των αεραγωγών όταν το άτομο εισπνέει ή εκπνέει.

Αν ανησυχείτε για συμπτώματα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, κλείστε ραντεβού με έναν πνευμονολόγο για να κάνετε σπιρομέτρηση. Είναι η πιο απλή αρχική εξέταση για να ελέγξετε την υγεία των πνευμόνων σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια