Γυναίκες με ψυχική νόσο αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από άλλες γυναίκες να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναφέρει νέα έρευνα.

Σουηδοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι γυναίκες με ψυχική νόσο, χρήση ουσιών ή νευροψυχιατρικό πρόβλημα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εξετάζονται για αυτόν τον καρκίνο.

Η Kejia Hu, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι γυναίκες με αυτές τις διαγνώσεις συμμετέχουν πιο σπάνια σε προγράμματα εξέτασης και έχουν υψηλότερη εμφάνιση βλαβών στον τράχηλο. Η έρευνα περιέλαβε 4 εκατομμύρια γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ   1940 και 1995.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο καρκίνου στον τράχηλο και προκαρκινικών βλαβών, καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών της έρευνας σε προγράμματα εξέτασης. Συνέκριναν γυναίκες με χρήση ουσιών ή πρόβλημα ψυχικής υγείας με γυναίκες χωρίς.

Ο κίνδυνος αυξανόταν με όλες αυτές τις διαγνώσεις και κυρίως με τη χρήσης ουσιών.

Ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μέγεθος της έρευνας και η μακρά περίοδος παρακολούθησης ήταν ισχυρά, υπήρχε έλλειψη ολικών στοιχείων για άλλους κινδύνους για καρκίνο τραχήλου, όπως κάπνισμα, σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους και αντισυλληπτικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health.

Πηγές:
The Lancet Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα