Γυναίκες με ψυχική νόσο αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από άλλες γυναίκες να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναφέρει νέα έρευνα.

Σουηδοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι γυναίκες με ψυχική νόσο, χρήση ουσιών ή νευροψυχιατρικό πρόβλημα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εξετάζονται για αυτόν τον καρκίνο.

Η Kejia Hu, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι γυναίκες με αυτές τις διαγνώσεις συμμετέχουν πιο σπάνια σε προγράμματα εξέτασης και έχουν υψηλότερη εμφάνιση βλαβών στον τράχηλο. Η έρευνα περιέλαβε 4 εκατομμύρια γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ   1940 και 1995.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο καρκίνου στον τράχηλο και προκαρκινικών βλαβών, καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών της έρευνας σε προγράμματα εξέτασης. Συνέκριναν γυναίκες με χρήση ουσιών ή πρόβλημα ψυχικής υγείας με γυναίκες χωρίς.

Ο κίνδυνος αυξανόταν με όλες αυτές τις διαγνώσεις και κυρίως με τη χρήσης ουσιών.

Ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μέγεθος της έρευνας και η μακρά περίοδος παρακολούθησης ήταν ισχυρά, υπήρχε έλλειψη ολικών στοιχείων για άλλους κινδύνους για καρκίνο τραχήλου, όπως κάπνισμα, σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους και αντισυλληπτικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health.

Πηγές:
The Lancet Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Νέα πυρκαγιά σε κτίριο της Novo Nordisk στην Κοπεγχάγη
Επιζώντες από καρκίνο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους και άλλους καρκίνους [μελέτη]