Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behaviour and Immunity, ανέλυσε δείγματα αίματος από 325 ανθρώπους για την αξιολόγηση των επιπέδων 20 πρωτεϊνών που είναι γνωστό πως εμπλέκονται στην ανοσιακή απόκριση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των επιπέδων ορισμένων πρωτεϊνών κυτοκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή και τον κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Άλλες πρωτεΐνες που εκτιμάται ότι επηρεάζουν το φραγμό αίματος/εγκεφάλου συνδέονταν με το αν όσοι αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισαν κατόπιν ψύχωση.

Υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο σε ψυχωσικές διαταραχές και η έρευνα θέλησε να αξιολογήσει αν επίπεδά ορισμένων πρωτεϊνών και χημικών που είναι μέρος της ανοσιακής απόκρισης  είναι διαφορετικά σε όσους έχουν υψηλό κλινικό κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν αν όσοι εμφάνισαν ψύχωση είχαν ξεχωριστό προφίλ στους δείκτες του ανοσοποιητικού σε σύγκριση με αυτούς που παρέμεναν σε κίνδυνο αλλά δεν εμφάνισαν ψύχωση.

Αξιολόγησαν τα επίπεδα 20 πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα 325 ανθρώπων από 9 χώρες.

Στην αρχή της έρευνας, 270 από αυτούς αξιολογήθηκαν ότι έχουν υψηλό κίνδυνο και 56 όχι.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν τα επόμενα 2 χρόνια και τότε 50 από αυτούς που είχαν κίνδυνο εμφάνισαν ψύχωση.

Aνάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε ότι όσοι είχαν κίνδυνο ψύχωσης είχαν υψηλότερα επίπεδα 2 πρωτεϊνών κυτοκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κίνδυνο. Αυτές οι κυτοκίνες είναι οιι ιντερλευκίνες  IL-6 και IL-4.

Εντός της ομάδας που είχε  κίνδυνο, επακόλουθη έναρξη ψύχωσης συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα VEGF και αυξημένης αναλογίας  κυτοκίνης IL-10 προς IL-6.

Το  VEGF εμπλέκεται στη ρύθμιση του πορώδους της μεμβράνης μεταξύ του κυκλοφορικού και του εγκεφάλου και αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ως πιθανός δείκτης του αν κάποιος θα μεταπηδήσει από τον κίνδυνο ψύχωσης στην εμφάνισή της.

Για να εξετάσουν την πιθανότητα χρήσης δεικτών  που συνδέονται με το ανοσοποιητικό ως τρόπο πρόβλεψης έναρξης ψύχωσης, οι ερευνητές δοκίμασαν μέθοδο με μηχανική μάθηση πάνω στα στοιχεία που συλλέχτηκαν για τους 20 δείκτες του ανοσοποιητικού.

Η μέθοδος δεν έδωσε ακριβή πρόβλεψη για το αν οι άνθρωποι με κίνδυνο ψύχωσης θα εμφάνιζαν τη διαταραχή, αλλά αποτελεί καινοτόμο βήμα προς νέες τεχνικές για την κατανόηση της ψύχωσης.

Πηγές:
Brain, Behaviour and Immunity,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα