Οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους σε προϊόντα υψηλής ζήτησης λόγω της Σαρακοστής, όπως τα ψαρικά, παρέχει το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα και παρατίθεται πιο κάτω, ζητείται από τις υπηρεσίες των Περιφερειών να εντείνουν τους ελέγχους ενόψει Πάσχα, ειδικά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρεται, λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Οι επιθεωρητές καλούνται να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί σε ιχθυπωλεία, υπεραγορές τροφίμων και υπαίθριες αγορές.

Σε σχέση με τα θαλασσινά, τονίζεται πως πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό.

Όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά, αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος.

Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα, ενώ και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς) πρέπει επίσης να υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο.

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας σημειώνουν πως, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις εξής παραμέτρους:

  • Στην ορθή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης των χώρων.
  • Στην πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (επιστάμενο πλύσιμο χερών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, πιστοποιητικό υγείας εν ισχύ).
  • Στην πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας, έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Επισημαίνεται, ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος, λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, κατά προτεραιότητα στις κάτωθι κατηγορίες:

  • Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών, στα ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο, στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία.
  • Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα (στο περιβάλλον και στον καταναλωτή) από την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφάγιων ζώων.
  • Στις μονάδες παραγωγής αβγών.
  • Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).
  • Στις υπαίθριες - λαϊκές αγορές.
  • Στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών.
  • Στις υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα (street food, τροχήλατα οχήματα).

Ζητείται, επίσης, επιστάμενος υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, ώστε να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης, η υγιεινή του μεταφορικού μέσου.

Τέλος επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας