Δύο ακόμη παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας έπειτα από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο τύπου Α. Ο συνολικός αριθμός των απωλειών έχε φτάσει τις τρεις, από την αρχή του έτους, όταν είχε καταγραφεί ο θάνατος μίας 6χρονης.

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο τελευταίος θάνατος στην Ελλάδα αφορά ένα βρέφος 18 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον ΕΟΔΥ δεν έχουν ανακοινωθεί οι δύο νέοι θάνατοι. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού είχαν ανακοινώσει τον πρώτο, έπειτα από το δημοσίευμα του iatronet.gr για τον θάνατο της 6χρονης κοπέλας.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus), είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1% - 5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Συμπτώματα

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα, γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις, όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Εκτίμηση ECDC

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η συχνότητα της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Συχνά αναφέρονται κρούσματα σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Η φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται εύκολα, με ταχεία δοκιμή ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid Strep) ή/και βακτηριακή καλλιέργεια και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και υποστηρικτική φροντίδα. Καλή υγιεινή των χεριών και γενική προσωπική υγιεινή (αποφυγή κοινής χρήσης σκεύη, ποτήρια και προσωπικά αντικείμενα) μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της μετάδοσης.

Τα παιδιά που αναρρώνουν από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ανεμευλογιά ή γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξη μόλυνσης από iGAS.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC εκτιμούν πως ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, δεδομένου ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων iGAS είναι σχετικά χαμηλή. Τα κρούσματα προκαλούνται από νέο στέλεχος και η ασθένεια αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα