Την ανάκληση όλων των παρτίδων ιατροτεχνολογικού προϊόντος και συγκεκριμένων παρτίδων άλλου, αποφάσισαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρονται τα εξής:

"Την ανάκληση όλων των παρτίδων του Ιατροτεχνολογικού προϊόντος κατηγορίας MDD Class IIΙ , QUADROX-I/ID/VHK 11000/VKMO10000/11000 της κατασκευάστριας εταιρείας Getinge -Maquet Cardiopulmonary GmbH λόγω αναφοράς περιστατικών που μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, ένα δυνητικά υποβαθμισμένο αποστειρωμένο φράγμα και μια απόκλιση από τις προδιαγραφές επίστρωσης.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία έχει προβεί η κατασκευάστρια εταιρεία.

Η εταιρεία Santair S.A., ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του και να αποσύρει τις παρτίδες από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν".

Σε άλλη ανακοίνωση του Οργανισμού επισημαίνονται τα ακόλουθα:

"Την ανάκληση των παρτίδων του 'Συστήματος Κατευθυντήριου Σύρματος Παγίδευσης Εμβόλων ANGIOGUARD™ RX/XP', καθώς υπάρχει πιθανότητα αδυναμίας ασφαλούς παροχής και παγίδευσης του καλαθιού φίλτρου του συστήματος παροχής του ANGIOGUARDTM RX / XP λόγω διαχωρισμού ή/και δυσκολίας αφαίρεσης της θήκης, διαχωρισμού της θήκης παγίδευσης και δυσκολίας εξόδου από τη θυρίδα RX του κατευθυντήριου σύρματος στα προϊόντα που παρήχθησαν μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας Cordis Corporation, USA.

Η εταιρεία με την επωνυμία MEDICARE HELLAS SA ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του και να αποσύρει τις συγκεκριμένες παρτίδες από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν".

Πηγές:
ΕΟΦ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας