Τα βακτήρια στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για την αιτία που ορισμένοι ασθενείς επιζούν από καρκίνο στο πάγκρεας περισσότερο χρόνο, παρά το χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης.

Εξετάζοντας το μικροβίωμα τέτοιων ασθενών με μακροχρόνια επιβίωση, νέα έρευνα έδειξε αρκετά είδη βακτηρίων να συνδέονται με ενισχυμένη ανοσιακή απόκριση.

Ο Dr. Jordan Kharofa, του University of Cincinnati, δήλωσε ότι υπάρχει αναδυόμενη επιστήμη που υποδεικνύει ότι επιζώντες από καρκίνο στο πάγκρεας έχουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση στους όγκους τους και στοιχεία υποδεικνύουν ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να την επηρεάσει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία μικροβιώματος από επιζώντες και από ομάδα ελέγχου ασθενών.

Παρατήρησαν ότι επιζώντες για περισσότερο χρόνο είχαν στο μικροβίωμά τους αυξημένα επίπεδα αρκετών συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων, όπως Faecalibacterium prausnitzii.

Αυτά τα είδη ενδεχομένως μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή της ανοσιακής απόκρισης στον καρκίνο του παγκρέατος- αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί ακόμα.

Tα είδη προηγουμένως έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα.

Για πρώτη φορά, φαίνεται ότι παρόμοια είδη είναι άφθονα σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Αυτά τα είδη βακτηρίων δεν έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένη διατροφή, γενετικό προφίλ ή τρόπο ζωής που θα μπορούσεαν να δώσουν πληροφορίες για το πώς να αυξήσει κάποιος φυσικά τα επίπεδα στο μικροβίωμά του, δήλωσε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Cancer.

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]