Το να είμαστε οξυδερκείς είναι αρετή. Το να μην είμαστε ευκολόπιστοι είναι επίσης χρήσιμο. Το να είμαστε, όμως, καχύποπτοι και επικριτικοί δεν είναι μάλλον και τόσο καλό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις κοινωνικές μας επαφές και να γίνει αιτία παρεξηγήσεων. Επιπλέον, μπορεί να έχει και άμεση επίδραση στη διάθεση και την ψυχική μας υγεία: Το να κάνουμε αρνητικές και επικριτικές σκέψεις συχνά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, και είναι πολύ πιθανό αυτές οι σκέψεις να στραφούν και εναντίον μας.

Μερικά από τα οφέλη του να γίνουμε λιγότερο επικριτικοί είναι τα εξής:

Θα διευρύνουμε τους ορίζοντές μας: Χωρίς να είμαστε επικριτικοί με τα πάντα, θα γνωρίσουμε καλύτερα επιπλέον οπτικές γωνίες. Θα έρθουμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο, γνωρίζοντας καλύτερα τι συμβαίνει γύρω μας, αυξάνοντας παράλληλα την ενσυναίσθησή μας.

Θα έχουμε περισσότερη θετικότητα: Η επικριτικότητα προέρχεται από αρνητικές σκέψεις και ιδέες που έχουμε μέσα μας σε πολλές περιπτώσεις. Το να κάνουμε προσπάθεια να είμαστε λιγότερο επικριτικοί θα μας βοηθήσει να αρχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο πιο θετικά.

Θα βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις: Η περισσότερη ενσυναίσθηση θα μας κάνει να έρθουμε πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους. Θα είμαστε πιο ικανοί να παρέχουμε υποστήριξη, αλλά θα είναι και πιο πιθανό να τη λάβουμε από άλλους.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να καταφέρετε να γίνετε λιγότερο επικριτικοί.

Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας

Το πρώτο βήμα για να είστε λιγότερο επικριτικοί είναι να αναγνωρίσετε ότι το κάνετε. Ξεκινήστε να δίνετε περισσότερη προσοχή στις σκέψεις σας, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε είστε επικριτικοί. Όταν βλέπετε ότι κάνετε κακές σκέψεις για την εμφάνιση και για τις δράσεις ενός άλλου ατόμου, σκεφτείτε αν υπάρχει λόγος για αυτή την σκέψη, και αν είναι χρήσιμη.

Αμφισβητήστε τις υποθέσεις σας

Αν έχετε αρνητική άποψη για κάποιον, μην πιστέψετε αμέσως ότι είναι δεδομένο. Αναρωτηθείτε σε τι βασίζεται αυτή η άποψη. Διατυπώσατε την άποψή σας με βάση γεγονότα; Έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες ή κάνατε κάποια γενίκευση; Μήπως η άποψη βασίζεται σε εντελώς υποκειμενικούς λόγους;

Αναγνωρίστε τις προκαταλήψεις σας

Αναγνωρίστε ότι η δική σας άποψη για τη ζωή είναι περιορισμένη με βάση τις δικές σας εμπειρίες, και πως τα βιώματα των άλλων δημιουργούν μία εντελώς άλλη οπτική γωνία, την οποία δεν θα καταφέρετε ποτέ να καταλάβετε 100%. Να θυμάστε ότι άλλα άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, θρησκευτικό ή εθνικό υπόβαθρο μπορεί να μην έχουν τις ίδιες απόψεις.

Ανοίξτε τους ορίζοντές σας

Κάντε μια προσπάθεια να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να εκτεθείτε σε νέες ιδέες και προοπτικές. Γνωρίστε νέους ανθρώπους και μιλήστε τους για τη ζωή τους. Πειραματιστείτε με διαφορετικές δραστηριότητες και δοκιμάστε νέες κουζίνες. Διαβάστε πολλά βιβλία και παρακολουθήστε κινηματογράφο από διαφορετικές χώρες. Αν μπορείτε να κάνετε ταξίδια, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ανοίξετε το μυαλό σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ