Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες στη Γερμανία. Τα αρΙθμητικά στοιχεία αλλά και οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από την υπηρεσία πληροφοριών για τον καρκίνο του γερμανικού ερευνητικού κέντρου για το καρκίνο.

Στη Γερμανία, περίπου 26.000 γυναίκες και 33.000 άνδρες αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου για πρώτη φορά κάθε χρόνο.

Αυτό καθιστά τον καρκίνο του εντέρου τη δεύτερη συχνότερη καρκινική νόσο στις γυναίκες και την τρίτη συχνότερη καρκινική νόσο στους άνδρες.

Σε διεθνή σύγκριση, η Γερμανία βρίσκεται στη μέση του πεδίου όσον αφορά τα νέα περιστατικά.

Οι ειδικοί θεωρούν υπεύθυνες γι' αυτό, μεταξύ άλλων, τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Μέχρι το 2003, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξανόταν συνεχώς. Έκτοτε, έχει μειωθεί ελαφρώς τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι ειδικοί είναι πεποισμένοι ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτιωμένη έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αυτό με βεβαιότητα.

Η μέση ηλικία εμφάνισής του είναι περίπου τα 72 για τους άνδρες και 75 έτη για τις γυναίκες. Οι άνδρες και οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τα άτομα των οποίων η νόσος προκαλείται από σπάνιες κληρονομικές μεταβολές. Συχνά εκδηλώνουν τη νόσο σε πολύ νεαρή ηλικία.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν αναπτύσσεται συνήθως εν μία νυκτί αλλά χρειάζονται πολλά χρόνια ή δεκαετίες για να εξελιχθεί.

Ένας όγκος του εντέρου αναπτύσσεται συνήθως από καλοήθεις προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αυτές είναι ορατές ως μικρές αναπτύξεις του εντερικού βλεννογόνου, οι λεγόμενοι πολύποδες. Η πιο συνηθισμένη από αυτές τις πρόδρομες μορφές ονομάζεται αδένωμα.

Ορισμένες καλοήθεις μεταβολές παραμένουν ακίνδυνες ή υποστρέφουν. Κάποιες  μόνο εξελίσσονται σε όγκο σε διάφορα στάδια σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετές διαδοχικές τυπικές αλλαγές στο γενετικό υλικό που βρίσκονται πίσω από αυτή τη σταδιακή ανάπτυξη.

Αρχικά, ένας όγκος περιορίζεται συνήθως στον εντερικό βλεννογόνο. Καθώς εξελίσσεται, ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί σε βαθύτερα στρώματα ιστού του εντέρου και να εξαπλωθεί στα γύρω όργανα και ιστούς. Οι μεταστάσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται κυρίως στο ήπαρ, στους πνεύμονες και στο περιτόναιο.

Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες ίασης είναι καλές. Ακόμη και ορισμένα άτομα με τοπικά προχωρημένο όγκο έχουν πιθανότητες ανάρρωσης. Εάν έχουν σχηματιστεί μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα, η πρόγνωση είναι χειρότερη.

Ωστόσο, ακόμη και τότε, η ίαση δεν αποκλείεται εντελώς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση