Ερευνητές του University of Nottingham συνέβαλαν στην ανάπτυξη νέου εργαλείου- "CanPredic"- το οποίο μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα τα επόμενα 10 χρόνια και επισπεύδει τη διενέργεια εξετάσεων κερδίζονας ο ασθενής χρόνο, χρήματα και κυρίως, ζωή.

Γράφοντας στο Lancet Respiratory Medicine, οι ερευνητές με συνεργάτες του  University of Oxford ανέπτυξαν και δοκίμασαν εξέταση που χρησιμοποιεί ανώνυμους ιατρικούς φακέλους 19 εκατομμυρίων ενηλίκων στη Βρετανία.

Οι ερευνητές θέλησαν να αναπτύξουν εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ανθρώπων με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα με άση στοιχεία που ήδη καταγράφονταν στα ιατρικά αρχεία.

Tο εργαλείο είχε καλή επίδοση όταν δοκιμάστηκε σε χωριστή ομάδα ανθρώπων και φάνηκε καλύτερο στον εντοπισμό ανθρώπων που στη συνέχεια θα ανέπτυσσαν καρκίνο, έναντι άλλων μεθόδων.

Για να αναπτυχθεί το νέο εργαλείο χρησιμοποιήθηκαν 2 σετ ιατρικών αρχείων QResearch Database—που περιέχουν ανώνυμους ιατρικούς φακέλους 35 εκατομμυρίων ασθενών στη Βρετανία—για τον εντοπισμό 13 εκατομμυρίων ανθώπων  25 έως 84 ετών, μεταξύ των οπαίων 73.380 είχαν διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα.

Στη συνέχεια εστίασαν στα αρχεία για να εντοπίσουν κοινούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προβλέπουν στατιστικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Παράγοντες όπως ηλικία, κάπνισμα, φυλή, ΔΜΣ, παθήσεις περιελήφθησαν στην ανάλυση.

Oταν αναπτύχθηκε το εργαλείο, οι ερευνητές χρειάστηκε να το δοκιμάσουν. Το δοκίμασαν με χωριστό σετ ανώνυμων ιατρικών φακέλων- Clinical Practice Research Datalink (CPRD).

Χρησιμοποίησαν αυτά τα στοιχεία (που περιείχαν στοιχεία από επιπλέον 2,54 εκατομμύρια ανώνυμους ιατρικούς φακέλους) για να διαπιστώσουν ποιοι άνθρωποι προέβλεπε το εργαλείο ότι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο πνεύμονα και στη συνέχεια έκαναν σύγκριση με αυτούς που στη συνέχεια εμφάνισαν καρκίνο.

Tο CanPredict εντόπισε σωστά περισσότερους ανθρώπους που στη συνέχεια εμφάνισαν καρκίνο στον πνεύμονα και ήταν πιο ευαίσθητο από τρέχουσες μεθόδους πρόβλεψης κινδύνου σε προβλέψεις 5,6 και 10 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]