Η διαλειμματική νηστεία είναι πολύ δημοφιλής λόγω πιθανών οφελών για την υγεία -- από την απώλεια βάρους έως τη μακροζωία.

Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπερκεράσει τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν μόνο μεταξύ 8 π.μ. και μεσημεριού για τρεις ημέρες την εβδομάδα και έτρωγαν κανονικά για τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες εμφάνισαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα για τουλάχιστον έξι μήνες σε σύγκριση με άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες έχασαν το ίδιο βάρος κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ώρα του γεύματος και οι συμβουλές νηστείας επεκτείνουν τα οφέλη για την υγεία, μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, και αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην κλινική πράξη», δήλωσε η  Xiao Tong Teong, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. στην Αυστραλία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν μια χρονικά περιορισμένη δίαιτα διαλειμματικής νηστείας με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων σε περισσότερα από 200 άτομα, για να δουν ποια είχε μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Εξέτασαν το μεταγευματικό σάκχαρο στο αίμα.

Η  Teong  δήλωσε ότι Τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται στα αυξανόμενα στοιχεία για τον χρόνο των γευμάτων με την παρατεταμένη νηστεία να είναι το κλειδί για τη βελτίωση του μεταγευματικού μεταβολισμού της γλυκόζης σε ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2», είπε.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν σε ένα πρόγραμμα διατήρησης βάρους μετά από έξι μήνες ή να τηρήσουν την αρχική τους δίαιτα. Περισσότεροι άνθρωποι στο σκέλος των χαμηλών θερμίδων παρέμειναν στο πρόγραμμά τους. Τα οφέλη του σακχάρου στο αίμα που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στην ομάδα νηστείας χάθηκαν στους 18 μήνες.

Δεν μπορούν ή δεν πρέπει όλοι να δοκιμάσουν διαλειμματική νηστεία, σημείωσε η Teong.

«Η δίαιτα νηστείας δεν συνιστάται για γυναίκες που είναι έγκυες, άτομα που έχουν διατροφικές διαταραχές ή διαβήτη και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης», είπε η Teong.

Άτομα με οποιεσδήποτε υποκείμενες παθήσεις υγείας πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους πριν δοκιμάσουν μια δίαιτα νηστείας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Πηγές:
Nature Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας