Το Πάσχα πολλά παιδιά μαζί με τους γονείς τους πηγαίνουν στον τόπο καταγωγής τους, σε πόλη ή χωριό. Εκεί μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα.
Τα πιο συνήθη ατυχήματα είναι η πτώση είτε από δίκυκλο (ποδήλατο και πατίνι) είτε από ύψος, αν ανέβουν σε βράχο ή σε δέντρο.
Προσπαθούμε να τα προλάβουμε, με οδηγίες κι επιτήρηση. Αν όμως συμβούν, οι πρώτες βοήθειες παρέχονται στον τόπο του ατυχήματος: η εκδορά καθαρίζεται και δένεται με καθαρές γάζες και η αιμορραγία θα πρέπει να σταματήσει με πίεση πάνω στο τραύμα.
Εξαρθρήματα ή κατάγματα απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση. Κτύπημα στην κοιλιά, στο θώρακα ή στο κεφάλι ποτέ δεν είναι αθώο και θα πρέπει πάντα να ζητείται ιατρική βοήθεια. Η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται με προσοχή!
Το δάγκωμα από σκύλο ή η γρατζουνιά από γάτα, πέραν του τραύματος και της αιμορραγίας, μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις από τα δόντια και τα νύχια τους. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να γίνεται επιμελής καθαρισμός και ιατρική παρακολούθηση.
Λίγα φίδια στη χώρα μας είναι δηλητηριώδη (οχιά). Όμως, και τα μη δηλητηριώδη φίδια μπορούν να προκαλέσουν τοπική αντίδραση, που απαιτεί αντιμετώπιση με αντιϊσταμινική αλοιφή.
Ο νυγμός της σφήκας και του σκορπιού προκαλούν τοπικό οίδημα και έντονο πόνο, που αντιμετωπίζεται με αναλγητική αλοιφή και πάγο.
Τα αλλεργικά άτομα θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την έτοιμη σύριγγα με αδρεναλίνη για ταχεία ενδομυϊκή έγχυση ("πάνω από το παντελόνι").
Το τρύπημα από αιχμηρό αντικείμενο δεν προκαλεί μεγάλη βλάβη, μπορεί όμως να προκαλέσει τέτανο στα ανεμβολίαστα άτομα (ανεπίτρεπτο), γιατί συνήθως πρόκειται για σκουριασμένες πρόκες ή σίδερα μέσα σε χώμα με κοπριά. Θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός (μαζί με αντιβιοτική αλοιφή) και αντιτετανικό εμβόλιο στα ανεμβολίαστα άτομα.
Αν ένα παιδί έλθει σε δερματική επαφή με φυτοφάρμακο, θα πρέπει τάχιστα να απομακρυνθεί με άφθονο νερό μετά από αφαίρεση όλων των ρούχων και επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-7793777).
Στην Ανάσταση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού από βεγγαλικά, που ανεύθυνοι εκτοξεύουν χωρίς να λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα. Οι γονείς οφείλουν να προστατέψουν τα μικρά παιδιά κι οι έφηβοι τον εαυτό τους! Αν υπάρξει τραυματισμός, εκτός από το άμεσο σταμάτημα της αιμορραγίας, το θύμα θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Το Πάσχα, το υπερβολικό φαγητό ή η δηλητηρίαση από χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει εμέτους ή/και διάρροιες. Συνήθως, δεν είναι σοβαρή και μπορεί με ξεκούραση συν απλή ενυδάτωση με νερό, ζάχαρη και αλάτι να αντιμετωπιστεί.
Μαζί με το φαγητό αναπόφευκτα θα γίνει και κατανάλωση αλκοόλ. Όμως δε θα πρέπει να γίνεται χρήση από τα μικρά παιδιά κι οι έφηβοι να κάνουν ελεγχόμενη κατανάλωση. Σε περίπτωση μέθης χρειάζεται ανάπαυση και χορήγηση μόνο νερού. Προσοχή στα ατυχήματα λόγω μέθης.
Στα χωριά τα περισσότερα σπίτια έχουν κι ένα κυνηγητικό όπλο. Τα παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 17 χρόνων, δεν επιτρέπεται να χειρίζονται όπλα και τα μεγαλύτερα να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο κυνήγι.
Την άνοιξη μπορεί πάντα να συμβεί κάποια ξαφνική βροχή! Οι κεραυνοί πέφτουν πάντοτε στο πιο ψηλό σημείο. Για αυτό, ποτέ δε στεκόμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα απολαύσουμε το Πάσχα στο χωριό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Τι αλλάζει με την τιμή του φαρμάκου Xarelto
Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος
Pilates για ηλικιωμένους: Ποια είναι τα οφέλη