Μελλοντικά, οι "λέσχες κάνναβης" στην Γερμανία θα μπορούν να χορηγούν έως 25 γραμμάρια κάνναβης την ημέρα και έως 50 γραμμάρια τον μήνα σε ενήλικες. Επιπλέον, οι άνω των 18 ετών θα μπορούν να αγοράζουν κάνναβη σε αδειοδοτημένα εξειδικευμένα καταστήματα, σύμφωνα με περιφερειακό πρότυπο σχέδιο.

Αυτοί είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι ενός μοντέλου 2 πυλώνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο αν η κάνναβη θα διατίθεται στο μέλλον και στα φαρμακεία.

Στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν συμφωνήσει να εισαγάγουν την "ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες για σκοπούς κατανάλωσης σε αδειοδοτημένα καταστήματα".

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, καθηγητής Karl Lauterbach (SPD), παρουσίασε σχετικές προτάσεις σε ένα έγγραφο-κλειδί. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Επιτροπή της ΕΕ απέρριψε το πρώτο έγγραφο-κλειδί, τα πέντε εμπλεκόμενα ομοσπονδιακά υπουργεία έπρεπε να αναπτύξουν περαιτέρω τα σχέδια.

Έτσι, η αρχικά σχεδιαζόμενη ελεύθερη πώληση κάνναβης για ενήλικες σε εξειδικευμένα καταστήματα είχε προς το παρόν απομακρυνθεί από το τραπέζι. Χθες, ο Lauterbach και ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι) παρουσίασαν τους ακρογωνιαίους λίθους ενός μοντέλου δύο πυλώνων για την ελεγχόμενη πώληση κάνναβης σε ενήλικες.

Το σχέδιο αποτελείται πλέον από δύο στάδια. Στον "γρήγορο πυλώνα", μη κερδοσκοπικές ενώσεις - οι λεγόμενες λέσχες κάνναβης - θα επιτρέπεται να καλλιεργούν την κάνναβη. Η καλλιέργεια το πολύ τριών φυτών θα απαλλάσσεται επίσης από ποινική δίωξη.

Οι ενήλικες θα μπορούν να κατέχουν και να καταναλώνουν νόμιμα το πολύ 25 γραμμάρια κάνναβης την ημέρα και έως 50 γραμμάρια τον μήνα. "Το σχέδιο νόμου για αυτόν τον πρώτο πυλώνα θα παρουσιαστεί εντός του μηνός", ανακοίνωσε ο Lauterbach στην συνέντευξη Τύπου.

Δεν αποκλείεται η διανομή από τα φαρμακεία 

Σε ένα δεύτερο βήμα, θα εξεταστεί η ελεύθερη πώληση σε αδειοδοτημένα καταστήματα α δοκιμαστεί επιστημονικά σε πρότυπες περιοχές σε διάστημα πέντε ετών.

Συγκεκριμένες προτάσεις θα παρουσιαστούν μετά τις θερινές διακοπές.

Το κατά πόσον η κάνναβη για σκοπούς ψυχαγωγικής κατανάλωσης μπορεί και πρέπει να διανέμεται στο μέλλον και στα φαρμακεία παρέμεινε ανοιχτό ως ενδεχόμενο.

Στην ερώτηση αν τα καταστήματα με άδεια θα μπορούσαν επίσης να είναι φαρμακεία, ο Lauterbach δήλωσε: "Δεν το αποκλείουμε". Στο πρώτο έγγραφο βασικών σημείων, αναφερόταν ακόμη ότι η διανομή σχεδιαζόταν σε αδειοδοτημένα εξειδικευμένα καταστήματα, ενδεχομένως και σε φαρμακεία.

Και οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να συνεχίσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης για σκοπούς ψυχαγωγικής κατανάλωσης.

"Η προηγούμενη πολιτική για την κάνναβη απέτυχε", δήλωσε ο Lauterbach. Σε εθνικό επίπεδο, οι παραβιάσεις του νόμου περί ναρκωτικών αυξήθηκαν ετησίως από το 2011", είπε. "Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Τόνισε μάλιστα ότι όλοι οι στόχοι ασφάλειας από το πρώτο έγγραφο βασικών σημείων είχαν μεταφερθεί στο δεύτερο έγγραφο.

Μεταξύ άλλων, στόχος είναι η καλύτερη προστασία των νέων, η απώθηση της μαύρης αγοράς, η πρόληψη της μόλυνσης και η ανακούφιση της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, είπε. "Η μαύρη αγορά θα γίνει μαύρη", διατύπωσε ο Özdemir.

Πρόκειται για μια ελεγχόμενη διανομή κάνναβης "εντός σαφών ορίων" με προληπτικά μέτρα για τα παιδιά και τους νέους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024