Στην πιο πρόσφατη έκθεση της IQVIA, νευρολόγοι από την Ευρώπη ανέφεραν ότι βλέπουν θετικά τα βιο-ομοειδή που αφορούν την πολλαπλή σκλήρυνση (MS) και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν να τα χρησιμοποιήσουν και να επεκτείνουν έτσι την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά από το πρώτο έτος της διαθεσιμότητάς τους. 

Τα βιο-ομοειδή έχουν ήδη συνεισφέρει σε εξοικονομήσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η χρήση και τα ποσοστά διείσδυσής τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Τα επόμενα 5 χρόνια,εκτιμάται ότι περισσότερα από 30 βιολογικά μόρια θα χάσουν την αποκλειστικότητά τους σε σχέση με τα τελευταία 5 χρόνια. Στον χώρο των νευρολόγων, το πρώτο βιο-ομοειδές, (natalizumab), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΣΚΠ και της νόσου του Crohn, αναμένεται να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά το 2023.

«Οι Νευρολόγοι μπορούν να επωφεληθούν από τις εμπειρίες ογκολόγων και ανοσολόγων που έχουν χρησιμοποιήσει βιο-ομοειδή για πολλά χρόνια. Η αξιολόγηση  ώθησε τους γιατρούς να υιοθετήσουν βιο-ομοειδή, ενώ η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη χρήση τους σε διαφορετικές καταστάσεις και ο εντοπισμός των καταλληλότερων προσεγγίσεων είναι χρήσιμη για τη βελτιστοποίηση της χρήσης τους», αναφέρει η έρευνα της IQVIA.

Συνολικά, οι αντιλήψεις των ιατρών για τα βιο-ομοειδή έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το 63% των γιατρών αναφέρει ότι οι γνώσεις τους έχουν εξελιχθεί και το 83% υποστηρίζει ότι έχει θετική ή πολύ θετική γνώμη για τα βιο-ομοειδή. Πάνω από το 60% των ογκολόγων και ανοσολόγων δήλωσαν ότι το 50% των νέων τους ασθενών ξεκινούν την θεραπεία τους με βιο-ομοειδή.  

Οι νευρολόγοι από την άλλη, είπαν ότι αναμένουν να χρησιμοποιήσουν βιο-ομοειδή όταν γίνουν διαθέσιμα, με το 48% να λέει ότι αναμένει να τα χρησιμοποιήσει για πάνω από το 50% των ασθενών τους, κυρίως λόγω της πιθανής εξοικονόμησης κόστους και της αυξημένης προσβασιμότητας στις θεραπείες.

Μια ανησυχία σχετικά με τη χρήση βιο-ομοειδών αφορούσε τις μεθόδους χορήγησης καθώς ορισμένα σκευάσματα μπορεί να μην έχουν επιλογές τόσο ενδοφλέβιας όσο και υποδόριας χορήγησης. Πολλοί εξέφρασαν ότι θα άλλαζαν ασθενείς που χρησιμοποιούν την υποδόρια έκδοση του προϊόντος αναφοράς σε ένα ενδοφλέβιο βιο-ομοειδές λόγω των ωφελειών κόστους που θα παρέχει. Ωστόσο, η διαδικασία θα είναι πιθανότατα «δύσκολη, αν και διαχειρίσιμη».

Τα κύρια γενόσημα και βιοομοειδή φάρμακα για την ΠΣ που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα 5 χρόνια εκτιμάται ότι θα αποφέρουν εξοικονόμηση μεταξύ 4,5 και 5,5 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2028 στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγές:
https://www.centerforbiosimilars.com/view/iqvia-neurologists-are-excited-for-ms-biosimilars-in-europe

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου