Μπορεί η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής να μειώσει τις πιθανότητες μελλοντικής εμφάνισης άνοιας;

Ισως, σύμφωνα με νέα έρευνα που έδειξε ότι άνθρωποι με απώλεια ακοής που δεν χρησιμοποιούν ακουστικό βοήθημα ενδεχομένως έχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με ανθρώπους που χρησιμοποιούν ακουστικό βοήθημα και ανθρώπους χωρίς απώλεια ακοής.

Οι οδοί με τους οποίους ενδεχομένως συνδέεται η χρήση ακουστικού βοηθήματος και υγείας του εγκεφάλου δεν είναι σαφείς, δήλωσε ο Fan Jiang, του Shandong University στην Κίνα.

Όμως, ο εγκέφαλος εργάζεται σκληρά για να ακούσει όταν υπάρχει απώλεια ακοής και τα ακουστικά βοηθήματα ενδεχομένως ελαφραίνουν το φορτίο επιτρέποντας στον εγκέφαλο να εστιάσει σε άλλες εργασίες σχετικές με τη μνήμη και τη μάθηση.

Στην έρευνα περιλήφθηκαν 437.700 άνθρωποι από την UK Biobank.

Περίπου το 75% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν είχε απώλεια ακοής και οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι είχαν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής. Μεταξύ όσων είχαν απώλεια ακοής, το 11,7% χρησιμοποιούσε ακουστικά βοηθήματα.

Σε σύγκριση με ανθρώπους με φυσιολογική ακοή, όσοι είχαν απώλεια ακοής και δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικά βοηθήματα είχαν 42% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Αντίθετα, δεν υπήρξε αυξημένος κίνδυνος σε ανθρώπους με απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βοηθήματα.

Παρόλα αυτά, ο απόλυτος κίνδυνος ήταν μικρός. Άνθρωποι με απώλεια ακοής που δεν χρησιμοποιούν ακουστικό βοήθημα έχουν 1,7% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σύγκριση με 1,2% μεταξύ όσων δεν έχουν απώλεια ακοής ή όσων έχουν αλλά δεν χρησιμοποιούν ακουστικό βοήθημα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως μοναξιά και κατάθλιψη, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση.

Αυτοί αποτελούσαν λιγότερο από το 8% της σχέσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Public Health.

Πηγές:
The Lancet Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου