Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Charité - Universitätsmedizin του Βερολίνου, Καθηγητής Υπέρτασης και Κλινικής Φαρμακολογίας Reinhold Kreutz, για το πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο του.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Τον έπαινο του τιμώμενου καθηγητή θα εκφωνήσει ο καθηγητής Παθολογίας - Αρτηριακής Υπέρτασης, Διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλειος Κώτσης. Θα προηγηθούν η προσφώνηση του προέδρου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κυριάκου Αναστασιάδη και οι χαιρετισμοί του πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαου Παπαϊωάνου και του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρου Δαρδαβέση

Στον τιμώμενο καθηγητή θα αναγνωστεί και θα επιδοθεί το ψήφισμα και ο τίτλος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής. Θα ακολουθήσει επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας τιμής, ενώ η τελετή θα κλείσει με την αντιφώνηση και ομιλία του καθηγητή Reinhold Kreutz με θέμα: "Translational research and clinical management of hypertension - European perspective".

Σύντομο βιογραφικό 

Ο καθηγητής Reinhold Kreutz είναι διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Charité - Universitätsmedizin του Βερολίνου και καθηγητής Υπέρτασης και Κλινικής Φαρμακολογίας. Ο καθηγητής Kreutz έλαβε την ιατρική του εκπαίδευση, μεταξύ 1980 και 1987, στο Πανεπιστήμιο του Mainz και της Βόννης στη Γερμανία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βόννη το 1987. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή (PhD) με διάκριση, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, με θέμα "Επίδραση της κεντρικής υπερογκαιμίας στην αιμοδυναμική, νευροορμονικές και νεφρικές λειτουργίες - σημασία της συμπαθητικής αναστολής", το 1987.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε την ιατρική του εκπαίδευση στην Παθολογία στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Βόννης, σε ηλικία 25 ετών, το 1987 και την ολοκλήρωσε το 1991.

Κέρδισε ερευνητική επιχορήγηση από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών. Ξεκίνησε την καριέρα του στην πειραματική έρευνα με επίκεντρο τη γενετική και το σύστημα ρενίνης - αγγειοτενσίνης στο Ινστιτούτο Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Detlev Ganten. Συνέχισε την έρευνα και την κλινική του εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, αρχικά ως Research Fellow στο Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Καρδιολογίας του Νοσοκομείου Παίδων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ από το 1992 έως το 1994 και στη συνέχεια στο Τμήμα Ιατρικής, Καρδιαγγειακό Τμήμα, Γενετική Επιδημιολογία, Νοσοκομείο Brigham & Women.

Το 1996 επέστρεψε στη Γερμανία και συνέχισε τις ερευνητικές και κλινικές δραστηριότητες στο Βερολίνο, στο Τμήμα Ιατρικής IV Νεφρολογίας και στο Ινστιτούτο Κλινικής Φαρμακολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Benjamin Franklin (UKBF), Freie Universität Berlin. Μέχρι το 2000, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ιατρική (με διδακτορικό στην υπέρταση και στην κλινική φαρμακολογία) και στην Κλινική Φαρμακολογία στην Κολωνία, τη Βόννη, τη Χαϊδελβέργη, τη Βοστώνη και το  Βερολίνο και έλαβε αντίστοιχες πιστοποιήσεις το 1999 και το 2000. Στη Βοστώνη των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική  διατριβή για ιατρούς από το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ κατά την περίοδο 1993-1996.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Franz Volhard της Γερμανικής Εταιρείας Υπέρτασης το  1992, το Βραβείο Νέου Ερευνητή από το Ίδρυμα Dr. C &f. Demuth της Παγκόσμιας Εταιρείας Υπέρτασης (ISH) το 1996 και το Βραβείο Επιστήμης Franz Gross της Γερμανικής Εταιρείας Υπέρτασης το 2021. Διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Charité – Universitätsmedizin Berlin το 2004 και Καθηγητής Υπέρτασης και Κλινικής Φαρμακολογίας το 2010. Στη συνέχεια, έλαβε τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Τοξικολογίας Κλινικής Φαρμακολογίας στο Charité – Universitätsmedizin Berlin.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κλινική φαρμακολογία των καρδιαγγειακών φαρμάκων, την κλινική και πειραματική υπέρταση με έμφαση στη γονιδιωματική βλάβη των εγκεφαλικών οργάνων-στόχων, τη φαρμακογονιδιωματική και την ασφάλεια της φαρμακευτικής θεραπείας.

Εξελέγη διεθνής επιστημονικός συνεργάτης του High Blood Pressure Council της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FAHA) το 1996, μέλος της Ομάδας εργασίας για το εγκεφαλικό επεισόδιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) το 2016 και μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (FESC) το 2018. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) από το 2015, γραμματέας από το 2017 έως το 2019 και Πρόεδρος από το 2019 έως το 2022. Είναι Αντιπρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Κατευθυντήριων Γραμμών για την Υπέρταση της ESH για το 2023 και Πρόεδρος και οικοδεσπότης της 35ης Ετήσιας Συνάντησης της ESH στο Βερολίνο της Γερμανίας, το 2024. Το 2022 εξελέγη Επίτιμο Μέλος της Πολωνικής Εταιρείας Υπέρτασης.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 380 επιστημονικά άρθρα και αρκετά κεφάλαια βιβλίων που σχετίζονται με την υπέρταση και την κλινική φαρμακολογία. Ο Καθηγητής Kreutz είναι Διευθυντής συντάκτης του περιοδικού Blood Pressure και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών Journal of Hypertension, Hypertension (AHA), Journal of Clinical Hypertension και High Blood Pressure & Cardiovascular Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου