Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αποτελεσματική ρύθμιση της κατάθλιψης με ψυχοθεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιοπάθειας-σε ορισμένες περιπτώσεις έως 15%.

Εξέτασε 636.955 ενηλίκους με κατάθλιψη από 45 ηλεκτρονικές βάσεις ιατρικών φακέλων στη Βρετανία. Οι συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει έναν κύκλο ψυχοθεραπείας και δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή άνοια.

Η Celine El Baou, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας θα μπορούσε επίσης να βοηθά στη σωματική υγεία, ιδιαίτερα σε όσους είναι κάτω των 60 ετών.

Ανθρωποι των οποίων τα συμπτώματα κατάθλιψης βελτιώθηκαν μετά τη θεραπεία είχαν 10% έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έναντι αυτών που δεν είχαν βελτίωση.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι σε διάστημα 3,1 ετών συμπτώματα κατάθλιψης βελτιώθηκαν στο 59% των συμμετεχόντων και δεν βελτιώθηκαν στο 41%.
Πρόσθεσε ότι η βελτίωση της κατάθλιψης συνδεόταν με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, από 12% έως 19% σε διάφορες ομάδες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η μείωση της καρδιαγγειακής νόσου προκλήθηκε από ανακούφιση της κατάθλιψης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση