Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο BJU International ανακάλυψε ότι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής φαίνεται πως δεν έχει επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη. Όμως η ανθυγιεινή διατροφή θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου στον προστάτη.

Η έρευνα αξιολόγησε τη διατροφή 15.296 αντρών στην Ισπανία μεταξύ 1992–1996. Εντοπίστηκαν  609 περιστατικά καρκίνου στον προστάτη σε διάστημα 17 ετών. Οι δίαιτες ήταν δυτικού τύπου, μεσογειακή ή συνετή.

Η δυτικού τύπου αποτελείτο από υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά, επεξεργασμένο κρέας, γλυκά, επεξεργασμένα δημητριακά, ροφήματα με θερμίδες, πρόχειρο φαγητό και σάλτσες και χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, λαχανικών, φρούτων, ολικής άλεσης και χυμών.

Η συνετή δίαιτα αποτελείτο από υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, λαχανικών, φρούτων, χυμών και δημητριακών ολικής άλεσης. Η μεσογειακή είχε υψηλή πρόσληψη ψαριών, λαχανικών ,οσπρίων, βρασμένων πατατών, φρούτων, ελιών και ελαιόλαδου και χαμηλή πρόσληψη χυμών.

Δεν φάνηκε επίδραση στον κίνδυνο για καρκίνο προστάτη από τη συνετή και τη μεσογειακή διατροφή αλλά αρνητική επίδραση παρατηρήθηκε με τη δυτικού τύπου διατροφή. Αυτή η επίπτωση παρατηρήθηκε μόνο για τους επιθετικούς όγκους.

Η Adela Castelló-Pastor, του Carlos III Institute of Health και του CIBERESP, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η αποφυγή ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών θα μπορούσε να είναι καλύτερη διατροφική στρατηγική για την πρόληψη του επιθετικού καρκίνου στον προστάτη. Πρόσθεσε, ότι η αντικατάσταση προϊόντων της δυτικού τύπου διατροφής με προϊόντα της μεσογειακής θα μπορούσε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο άλλων χρόνιων νόσων.

Πηγές:
BJU International

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα