Μικροσκοπικά μικρο- και νανοπλαστικά σωματίδια (MNP) μπορούν να εισέλθουν όχι μόνο στο σώμα μέσω των τροφίμων, όπως είναι γνωστό, αλλά ακόμη και στον εγκέφαλο.

Ο τρόπος με τον οποίο τα σωματίδια αυτά καταφέρνουν να διασχίσουν τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό έχει τώρα αποδειχθεί για πρώτη φορά σε ερευνητική μελέτη της Πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο εξειδικευμένο περιοδικό "Nanomaterials", αποτελεί τη βάση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο.

Η μελέτη διεξήχθη σε ζώα με την δια του στόματος χορήγηση μικρο- και νανοπλαστικών σωματιδίων από πολυστυρένιο, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πλαστικό, π.χ. σε συσκευασίες τροφίμων.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Lukas Kenner (Κλινικό Ινστιτούτο Παθολογίας στην Πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης και στο Τμήμα Παθολογίας Εργαστηριακών Ζώων στο Vetmeduni) διαπίστωσε ότι μικροσκοπικά σωματίδια πολυστυρενίου μπορούσαν να ανιχνευθούν στον εγκέφαλο μόλις δύο ώρες μετά την κατάποση.

Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι μια συγκεκριμένη επιφανειακή δομή είναι καθοριστική για τη διέλευση των πλαστικών σωματιδίων στον εγκέφαλο.

Ο αιματο-εγκεφαλικός φραγμός είναι ένας σημαντικός κυτταρικός φραγμός που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη διείσδυση παθογόνων μικροοργανισμών ή τοξινών.

Διεξάγεται εντατική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών σωματιδίων στον οργανισμό στην υγεία.

Για παράδειγμα, τα MNP στον γαστρεντερικό σωλήνα σχετίζονται ήδη με τοπικές φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις καθώς και με την ανάπτυξη καρκίνου.

"Στον εγκέφαλο, τα πλαστικά σωματίδια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, νευρολογικών διαταραχών ή ακόμη και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η νόσος του Πάρκινσον", εξήγησε ο Kenner. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα, πρόσθεσε.

Ως νανοπλαστικά ορίζονται τα πλαστικά που έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,001 χιλιοστόμετρα, ενώ τα μικροπλαστικά, με μέγεθος από 0,001 έως 5,0 χιλιοστόμετρα, εξακολουθούν να είναι εν μέρει ορατά με γυμνό μάτι.

Τα MNP εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα από τα απορρίμματα συσκευασίας, μεταξύ άλλων πηγών. Δεν παίζουν ρόλο μόνο τα στερεά αλλά και τα υγρά τρόφιμα: σύμφωνα με μια μελέτη, όποιος πίνει τα συνιστώμενα 1,5 έως δύο λίτρα νερού την ημέρα από πλαστικά μπουκάλια, προσλαμβάνει περίπου 90.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως μόνο με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, αν πίνετε νερό βρύσης - ανάλογα με τη γεωγραφική σας θέση - μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα που προσλαμβάνετε σε 40.000, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανεπιστημιακή Κλινική.

Πηγές:
Nanomaterials

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας