Οι ιοί της γρίπης των πτηνών μπορεί να κυκλοφορούν αρκετούς μήνες πριν εντοπιστούν. Αυτό έδειξε μια γονιδιακή ανάλυση μιας επιδημίας γρίπης των πτηνών στην Κίνα μεταξύ 2013 και 2017. Οι ερευνητές συμβουλεύουν επομένως τη συνεχή παρακολούθηση και επιτήρηση της υγείας των ζώων.

"Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι είναι καλύτερο να μην περιμένουμε μέχρι να εμφανιστούν κρούσματα γρίπης των πτηνών, διότι μέχρι τότε ο ιός έχει πιθανώς κυκλοφορήσει για αρκετό καιρό", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Tanja Stadler σε ανακοίνωση του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) σήμερα Παρασκευή.

Αντ' αυτού, σύμφωνα με την επιδημιολόγο, θα πρέπει να διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα υγειονομική επιτήρηση στους στάβλους και στις αγορές ζώντων πουλερικών.

Οι ερευνητές του ETH κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από την ανάλυση του στελέχους της γρίπης των πτηνών H7N9, το οποίο είχε εξαπλωθεί στην Κίνα μεταξύ 2013 και 2017 και μόλυνε εκεί όχι μόνο πουλερικά αλλά και ανθρώπους.

Συνολικά, 616 άνθρωποι έχουν αποδεδειγμένα πεθάνει από μόλυνση με αυτόν τον υπότυπο στην Κίνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "PNAS".

Οι αναλύσεις γενεαλογικών δέντρων έδειξαν ότι ο ιός H7N9 πρέπει να κυκλοφορούσε στα πουλερικά για αρκετούς μήνες πριν ανακαλυφθεί.

Επιπλέον, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι επηρεάστηκαν σημαντικά περισσότερες αγορές πουλερικών απ' ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως. Ειδικά κατά τα έτη 2013 έως 2016, όταν ο ιός δεν προκαλούσε σχεδόν κανένα σύμπτωμα στα πουλερικά, οι εστίες ήταν δύσκολο να γίνουν αντιληπτές.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός άλλαξε και προκάλεσε σοβαρά συμπτώματα της νόσου στα πουλερικά. Αυτό διευκόλυνε τον εντοπισμό των προσβεβλημένων πτηνοτροφικών μονάδων.

Το 2017, η χώρα άρχισε να εμβολιάζει τα πουλερικά κατά του παθογόνου παράγοντα.

Μαζί με τα εντατικοποιημένα μέτρα υγιεινής στις αγορές πουλερικών, οι αρχές κατάφεραν να μετριάσουν την επιδημία στα ζώα και να μειώσουν σημαντικά τη μετάδοση στον άνθρωπο.

Επειδή το γονιδίωμα των ιών αλλάζει συνεχώς, οι ειδικοί λένε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος ο ιός H7N9 να γίνει ξανά επικίνδυνος για τον άνθρωπο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;
H Curity Pharma παρουσίασε την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Ο ΣΦΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού