Ενημέρωση προς τους γιατρούς για την επίδραση βιταμίνης σε εξετάσεις για τον θυρεοειδή, παρέχουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Με σημερινή επιστολή τους προς τους γιατρούς, σημειώνουν πως η βιοτίνη, η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης - στρεπταβιδίνης.

Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική, για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης.

Ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα. Αυτό
μπορεί να οδηγήσει σε μη κατάλληλη διαχείριση των ασθενών ή λανθασμένη διάγνωση.

Εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης.

Οι γιατροί καλούνται από τον ΕΟΦ να ρωτούν τακτικά τους ασθενείς τους σχετικά με τη χρήση βιοτίνης, προτού τους ζητήσουν να υποβληθούν σε εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς.

"Εάν ένας ασθενής λαμβάνει βιοτίνη, ενημερώστε το εργαστηριακό προσωπικό προτού ζητήσετε τις εξετάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δοκιμασίες", σημειώνεται στην επιστολή του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σύσταση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και/ή το εργαστηριακό προσωπικό εάν λαμβάνουν ή έχουν λάβει πρόσφατα βιοτίνη.

Πρέπει επίσης να καθίστανται ενήμεροι ότι άλλα προϊόντα που μπορεί να λαμβάνουν, όπως πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βιοτίνη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς τους.

Πηγές:
ΕΟΦ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή